Кримчан призвали до лав російської армії

Кримчан призвали до лав російської армії

россия украинаУ 2014 році Російська Федерація окупувала Кримський півострів, у подальшому анексувала його. Ці дії Росії були засуджені світовою спільнотою, зокрема, Резолюціями Генеральної Асамблеї ООН A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 року «Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)», Генеральної Асамблеї ООН A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України», Парламентської Асамблеї ОБСЄ від 09 липня 2015 року «Гельсінська Декларація і Резолюції».

Попри це Російська Федерація продовжує порушувати норми міжнародного права та у вересні 2017 року оголосила про військовий призов цивільного населення півострову до лав російської армії, повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. За інформацією, опублікованою на офіційному веб-сайті прес-служби південного військового округу Міністерства оборони Російської Федерації від 2 жовтня 2017 року , з території окупованого півострову планується призвати на військову службу 2 тисячі осіб, які за намірами Російської Федерації мають виконувати військовий обов’язок на кораблях і в підрозділах берегових військ Чорноморського флоту Російської Федерації.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України заявляє, що організація призову жителів тимчасово окупованої території України на військову службу до російської армії прямо порушує положення Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року, статтею 51 якої передбачено заборону примушувати громадян окупованої території служити в збройних або допоміжних силах держави-окупанта. Будь-який тиск або пропаганда на користь добровільного надходження в армію також забороняється.

Крім того, наміри Російської Федерації мобілізованих кримчан направляти за межі Автономної Республіки Крим та міста Севастополь створюють небезпеку порушення також і статті 49 Конвенції, якою прямо забороняється, незалежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або на територію будь-якої іншої держави, незалежно від того, окупована вона чи ні.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України наголошує, що такі дії Російської Федерації є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права, і закликає міжнародне співтовариство вжити подальших консолідованих кроків для посилення тиску на Російську Федерацію через зухвале нехтування Російською Федерацією правил міжнародного співіснування.

НАШ ГРАД