Корвет «Вінниця» стане кораблем-музеєм

Корвет «Вінниця» стане кораблем-музеєм

Навчальний корабель Військово-Морських Сил ЗС України «Вінниця» перетвориться на музей. Рішення про це прийнято Міністром оборони України.

Як розповів Андрій Таран, зараз опрацьовується питання передачі корвета як музейного предмета до філії Національного військово-історичного музею України – Центрального військово-морського музею. Корабель, збудований 45 років тому, у форматі державно-приватного партнерства планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва.

«Створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді. Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним із осередків туризму міста-корабелів», – зазначив Міністр оборони.

Таким чином буде збережено для історії одного з останніх представників корветів проекту «1124», як зразка кораблебудування 70-х років минулого століття.

У світі існує кілька сотень кораблів-музеїв, на яких розміщена експозиція, присвячена історії, екіпажу та подіям судна. Найвідоміші із них вітрильний лінійний корабель «Вікторі» у британському Портсмуті чи американський лінійний корабель «Айова» в Лос-Анджелесі. В Україні своя історія військових кораблів. Корвет «Вінниця» стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини.

Корвет «Вінниця» – багатоцільовий корабель прибережної дії. Спущений на воду у 1976 році. Виконував завдання в акваторії Чорного моря. У складі ВМС ЗС України брав участь у багатьох багатонаціональних навчаннях.