Кожен шостий у світі – безплідний

Кожен шостий у світі – безплідний

Близько 17,5 відсотків дорослого населення, приблизно кожен шостий у світі, – безплідні. Такими є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Її експерти нагадують, що сьогодні існують недорогі та високоякісні послуги з лікування безпліддя, і закликають забезпечити доступ до них усім, хто її потребує.

У новій доповіді ВООЗ зазначається, що безпліддя є серйозною проблемою охорони здоров’я у всьому світі, як у багатих, так і у бідних країнах.

«Доповідь проливає світло на важливу істину: безпліддя може торкнутися кожного, – сказав Генеральний директор ВООЗ. – Величезна кількість порушених цією проблемою людей говорить про те, що необхідно розширювати доступ до лікування безпліддя і приділяти цьому питанню більше уваги як під час досліджень, так і при розробці політики в галузі охорони здоров’я». Він додав, що безпечні та ефективні способи стати батьками мають бути доступними всім.

У ВООЗ зазначають, що безпліддя – це захворювання чоловічої чи жіночої репродуктивної системи, яке визначається відсутністю настання вагітності після 12 і більше місяців регулярних незахищених статевих контактів. Для багатьох неможливість народити дитину призводить до серйозних психічних та психосоціальних страждань.

Незважаючи на масштаби проблеми, рішення щодо профілактики, діагностики та лікування безплідності, включаючи допоміжні репродуктивні технології, такі як екстракорпоральне запліднення (ЕКО), не отримують достатнього фінансування та недоступні для багатьох через високу вартість та соціальну стигматизацію.

Нині більшості країн лікування безпліддя значною мірою фінансується з власних коштів пацієнтів, що найчастіше призводить до величезних грошових витрат. У бідних країнах для багатьох лікування безпліддя недоступне через високу ціну. 

«Мільйони людей, які звертаються за лікуванням від безпліддя, стикаються із непомірними медичними витратами. Це нерідко стає своєрідною медичною «пасткою бідності» для тих, хто страждає від безпліддя», – сказав директор ВООЗ з питань сексуального та репродуктивного здоров’я та досліджень Паскаль Аллотей.

В опублікованій доповіді подано переконливі докази того, що проблема безпліддя стоїть гостро і потребує негайної уваги. Автори доповіді закликають розпочати зі збору національних даних про безпліддя у розбивці за віком та з причин, що дозволить отримати відомості про тих, хто потребує лікування та визначити можливості зниження ризиків для цих людей.