Картопля — їжа, яка годує світ
Картопля має колосальне значення для людства. Протягом тисячоліть він входив до раціону харчування людей на різних континентах. Проста у вирощуванні та зберіганні, дешева, ситна, корисна та смачна, картопля здатна прогодувати всю планету.
30 травня відзначається Міжнародний день картоплі. Цей день було проголошено Продовольчою та сільськогосподарською ООН (ФАО). Цього року він проходить під девізом «Багате минуле – ситне майбутнє». Мета Міжнародного дня – нагадати про роль картоплі у боротьбі з голодом та розвитку сільського господарства.
Картопля – це не просто гарнір, нагадують у ФАО. Він входить до трійки найбільш споживаних продуктів харчування у світі та відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки для мільйонів людей. Його вирощують у 159 країнах. Налічується близько 5 тисяч сортів коротенького. Від селянських господарств у Андах до промислових ферм у Європі та Азії – картопля годує мільйони людей і також дає мільйонам роботу.
Історія картоплі розпочалася тисячі років тому у високогір’ях Південної Америки. Завдяки Колумбійському обміну (масовий обмін рослинними та тваринними культурами між Новим і Старим Світом після відкриття Америки – прим.ред.) він став глобальною культурою та залишив помітний слід в історії, включаючи трагічні події на зразок Ірландського картопляного голоду XIX століття.
Сьогодні картопля допомагає вирішувати завдання глобального масштабу: вона підтримує зайнятість, підвищує стійкість агропромислового комплексу та зміцнює економіку як у містах, так і у сільській місцевості. Особливо важливим є його значення для дрібних фермерів, включаючи жінок, які відіграють важливу роль у збереженні сортового розмаїття.
Міжнародний день картоплі покликаний не лише підкреслити його значення в минулому та теперішньому, але й привернути увагу до проблем, таких як необхідність сталого виробництва та захист цієї культури від кліматичних ризиків.