З початку року на посадовців складено 3307 протоколів за порушення Закону України » Про запобігання корупції»

З початку року на посадовців складено 3307 протоколів за порушення Закону України » Про запобігання корупції»

гонтарева нацбанкЗ початку року працівники Департаменту захисту економіки Національної поліції склали на посадовців 3307 протоколів за порушення Закону України » Про запобігання корупції», з яких 115 відносно суддів. На даний час судами вже розглянуто 1200 протоколів, повідомилиу прес-службі Нацполіції України.

Якщо проаналізувати адміністративні протоколи, то посадовці, як правило, порушують вимоги фінансового контролю щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Це невчасно подані декларації про майно і доходи за звітний період, нарахування посадовими особами собі і родичам премій, матеріальної допомоги, а також голосування за надання дозволу на виділення землі на свою або на користь своїх рідних. Наприклад, депутат однієї з міських рад несвоєчасно повідомив НАЗК про зміни у своєму майновому стані, а саме придбання квартири вартістю 2,9 мільйона гривень. А в Полтавській області голова райради також забула повідомити про продаж автомобіля вартістю понад 350 тисяч гривень. На Дніпропетровщині посадовець розголосив інформацію, яка стала йому відома під час виконання службових повноважень, а саме повідомив приватного підприємця про заплановану у нього перевірку.

Адмінвідповідальність за корупційні правопорушення передбачає суми штрафів від 850 до 42 500 гривень. Також в деяких випадках — конфіскацію і навіть позбавлення права займати певні посади на строк до трьох років. Наприклад, суддю з Луганської області визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Зокрема, за несвоєчасне подання без поважних причин декларації на суддю накладено 850 гривень штрафу. А на Харківщині судді доведеться сплатити 1700 гривень штрафу за неповідомлення НАЗК про суттєві зміни у своєму майновому стані.

З початку року співробітники Департаменту захисту економіки Нацполіції склали 3307 адміністративних протоколів. За корупційні правопорушення судами розглянуто 1200 протоколів та застосовано штраф до 782 службовцям, з яких 101 суддя, 408 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 158 посадових осіб місцевого самоврядування, 6 — обласних і 11 — районних держадміністрацій, 10 — Державної прикордонної служби та 134 — юридичних осіб публічного права, до 6 застосовано додаткову міру покарання — конфіскацію.

Загальна сума накладених на посадовців штрафів становить 1,8 мільйона гривень.

НАШ ГРАД