З зони відчуження намагалися винести металобрухт

З зони відчуження намагалися винести металобрухт

Прикордонники затримали чотирьох громадян, які намагались винести з зони відчуження металобрухт.

«Правопорушників затримали прикордонники відділу «Іванків» Житомирського загону. Під час здійснення патрулювання нарядом було затримано спочатку чоловіка та жінку. Вони навмисно пошкодили загороджувальний паркан, який проходить по тиловій межі зони відчуження та намагалися винести звідти металобрухт. Ще двох чоловіків, які переносили металобрухту наряд зупинив цього ж дня поблизу населеного пункту Дитятки», — повідомили НАШ ГРАД у прес-службі Державної прикордонної служби.

Про факт затримання одразу ж було проінформовано співробітників МВС та направлено повідомлення про виявлення кримінального правопорушення передбаченого ст. 267-1 КК України «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки».

Зона відчуження — це заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення довготривалими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Зона встановлена у 1986, після евакуації населення із 30-кілометрової зони навколо станції. Чорнобильська зона включає північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип’ять, північ Поліського району Київської області (у тому числі смт. Поліське та смт. Вільча), а також частина Житомирської області аж до кордону з Білоруссю.

Функціональне призначення зони відчуження полягає в контролюванні поширення радіоактивних речовин і в контролі стану природних систем і техногенних об’єктів.

НАШ ГРАД