Зимові свята українці провели у бомбосховищах

Зимові свята українці провели у бомбосховищах

Практично всі зимові свята українці провели у бомбосховищах та підвалах, ховаючись від російських обстрілів. Навіть у православне Різдво, коли Москва оголосила про одностороннє припинення вогню, обстріл тривав – шостого січня під час нападу на пожежну станцію загинув місцевий рятувальник у Херсоні. Про це повідомила заступник генсека ООН Розмарі Дікарло, виступаючи у п’ятницю на засіданні Ради Безпеки, присвяченому ситуації в Україні.

Тільки в Бахмуті, за її словами, з початку грудня внаслідок активізації бойових дій загинули 22 мирні жителі та ще 72 – отримали поранення. Російські обстріли в Херсоні 24 грудня призвели до загибелі 10 людей та поранення 68-ї. Вранці 29 грудня Росія атакувала Дніпро, Херсон, Кіровоград та Київ. Під вогнем опинилися також Харків, Одеса, Львів та Житомир.

«Новий рік практично вся Україна зустрічала під звуки сигналів протиповітряної тривоги», — повідомила Розмарі Дікарло. Особливо запеклі бої розгорнулися в районі Бахмута і Соледара, де обстріли та вуличні перестрілки становлять особливу небезпеку для мирного населення, що залишилося в цих містах. 

Загалом з початку повномасштабного вторгнення, згідно з перевіреними ООН даними, постраждали 18 096 мирних жителів України, включаючи 6 952 убитих та 11 144 поранених. Реальні цифри значно вищі, наголосила Дікарло.

З початку вторгнення 7,9 млн. українців перебралися до Європи, ще 5,91 млн. осіб знайшли притулок усередині країни. Систематичні напади на об’єкти громадянської інфраструктури посилюють ситуацію, змушуючи все більше людей залишати обжиті місця.

«Після звернення України до Генерального секретаря Програма розвитку ООН у співпраці зі Світовим банком почала проводити оцінку завданих Україні збитків у кожному секторі», – заявила заступник Генсека. Оцінку пошкоджень енергосистеми та обсягу робіт з її відновлення завершено на 90 відсотків. За даними четвертого січня, було скоєно 745 нападів на медичні установи в Україні – це найвищий показник у світі. На сході та півдні країни 15 відсотків усіх медустанов не можуть функціонувати частково чи повністю. У Донецькій, Запорізькій, Миколаївській та Харківській областях цей показник сягає 50 відсотків.

Розмарі Дікарло нагадала про те, що війна негативно позначилася на психічному здоров’ї населення, а також матиме довгострокові наслідки для дітей та молоді. За оцінками, в результаті вторгнення Росії в тій чи іншій мірі постраждали близько 5,7 млн. школярів, 3,6 млн. з них були позбавлені можливості ходити до школи.

В останні місяці, як повідомила Дикарло, гуманітарні організації продовжували надавати допомогу мешканцям України, у тому числі в районах Харківської та Херсонської областей, куди раніше вони не мали доступу. З 24 лютого минулого року підтримку отримали близько 14 млн. осіб, включаючи майже мільйон жителів непідконтрольних уряду України територій. До різних регіонів країни було доставлено сотні генераторів, що має сприяти подоланню енергетичної кризи, пов’язаної з нападами на об’єкти інфраструктури.

Як зазначила Дикарло, деякі райони, особливо східні, що знаходяться під контролем Росії, доставка допомоги обмежена. Відповідно до міжнародного права, нагадала представниця ООН, сторони зобов’язані забезпечити гуманітарний доступ до тих, хто потребує допомоги.

В Управлінні ООН з прав людини задокументували понад 90 випадків, пов’язаних із конфліктом сексуального насильства. У більшості інцидентів йдеться про тортури та жорстоке поводження в місцях ув’язнення, переважно це стосується чоловіків.

Крім того, задокументовано випадки зґвалтування жінок і дівчаток, у тому числі групового, на теренах, які перебували під контролем Росії. «Дуже важливо, щоб усі порушники були притягнуті до відповідальності», – наголосила Розмарі Дікарло.

У цьому контексті вона повідомила, що офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду провадить діяльність в Україні на постійній основі з травня 2022 року. «Як раніше повідомив Прокурор під час брифінгу у Раді Безпеки, повідомлення про напади на цивільні об’єкти та незаконне відправлення та депортація цивільних осіб, включаючи дітей, з України до Росії складають пріоритетні напрямки розслідування», – нагадала заступник Генсека ООН.

В ООН вітають контакти між сторонами, пов’язані з обміном військовополонених. У неділю було випущено по 50 військовополонених з кожного боку. «Нас також надихнула зустріч, що відбулася 11 січня в Туреччині, між омбудсменами Росії та України, присвячена цій же темі», – додала Дікрало.

Вона також відзначила успішну реалізацію Чорноморської ініціативи щодо зерна, яка, за словами заступника генсека, сприяє зниженню цін на продовольство. На даний момент у рамках цієї програми вивезено 17 тонн продовольства, яке було доставлено потім до 43 країн. Приблизно 20% одержувачів кваліфікуються Світовим банком як країни з низьким або середнім рівнем доходу.

Організація Об’єднаних Націй, як повідомила доповідачка, також докладає зусиль, щоб ліквідувати перешкоди на шляху російського продовольства і добрив на світові ринки. «Це – ключова умова для запобігання зростанню цін, і ми закликаємо всі зацікавлені сторони працювати у цьому напрямі», – додала Дикарло.

Розмарі Дікарло нагадала слова Генерального секретаря, який неодноразово заявляв, що вторгнення Росії в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Війна призвела до катастрофічних наслідків, але навіть вони можуть згаснути на тлі того, що обіцяє світові затяжний конфлікт. Поки кінця цієї війни не видно, зазначила представниця ООН.

«На сьогодні панує логіка війни, залишаючи дуже невеликий простір – якщо він взагалі існує – для діалогу, – наголосила вона. – Але всі війни колись закінчуються. Закінчиться і ця. Україна, Росія та весь світ не можуть подужати її продовження».

Розмарі Дікарло заявила про те, що Генсек ООН готовий надати сторонам підтримку, щоб завершити цей безглуздий, нічим не виправданий конфлікт на основі Статуту ООН та міжнародного права.

НАШ ГРАД