Збір коштів на гуманітарне розмінування через платформу UNITED24

Збір коштів на гуманітарне розмінування через платформу UNITED24

Платформа UNITED24 запускає напрям «Гуманітарне розмінування» для збору коштів на розмінування українських земель. Про це оголосив Президент України Володимир Зеленський під час саміту UNITED24, повідомляє Міністерство економіки України

На сьогодні Україна – одна з найбільш замінованих країн світу. Через повномасштабне вторгнення росії наразі заміновано близько третини території держави. Лише за попередніми оцінками експертів, 10% сільськогосподарських земель непридатні для використання. А це означає постійну загрозу для людських життів, величезні втрати для економіки та десятиліття на розмінування й відновлення ґрунтів. За оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування України буде коштувати 37,4 млрд доларів.

Пришвидшити очищення українських територій від наслідків російської окупації – це один із найважливіших викликів сьогодення. Тому платформа UNITED24 запускає окремий напрям «Гуманітарне розмінування». Усі зібрані кошти будуть спрямовані на спеціальний рахунок, відкритий Міністерством економіки.

«174 000 кв. км в Україні забруднені вибуховими речовинами. Більше половини країн у світі мають меншу площу. Треба зробити ці території безпечними для життя. Інакше їм загрожує знелюднення та занепад. І ми мусимо робити це негайно, бо гинуть люди. Так, кілька днів тому два трактористи загинули на полі у Харківській області. Наразі Україна має 10 машин та 2000 саперів. Цього точно недостатньо, щоб продовжити очищати сільськогосподарські землі», — сказала Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Нагадаємо, минулого року, одночасно з запуском платформи UNITED24, було відкрито збір на напрям «Оборона та розмінування». Зокрема, завдяки цьому вдалося придбати перший в Україні Armtrac 400. Це найбільший і найефективніший у своєму класі транспортний засіб для розмінування вартістю понад 18 млн доларів. Він став до роботи на Харківщині у жовтні 2022 року. Зараз працює у Херсонській області над розмінуванням сільськогосподарських земель.

НАШ ГРАД