За 9 місяців в Україні народилося 222 тисячі малят

За 9 місяців в Україні народилося 222 тисячі малят

Протягом січня-вересня 2020 року органами державної реєстрації актів цивільного стану України зареєстровано 222 026 народжень дітей, з них 52 908 свідоцтв про народження відділами ДРАЦС вручено у закладах охорони здоров’я, де народився малюк. Про це розповіла заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

«З січня 2020 року в Україні запроваджено експериментальний сервіс «єМалятко». Це перша в державі комплексна адміністративна послуга, при створенні якої застосовано принцип об’єднання послуг за життєвою ситуацією. Сьогодні послугу можна отримати за однією заявою, поданою не лише у закладах охорони здоров’я, де народилась дитина, а також у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та центрах надання адміністративних послуг», – зазначила Ольга Оніщук.

«єМалятко» дає українським батькам можливість без бюрократії за однією заявою отримати від держави базові послуги, пов’язані з народженням дитини:

  • державна реєстрація народження дитини та її походження;
  • реєстрація місця її проживання;
  • призначення державної допомоги при народженні дитини;
  • призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
  • реєстрація дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • визначення належності новонародженої дитини до громадянства України;
  • внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому.

За результатами впровадження сервісу «єМалятко» зареєстровано 25 899 народжень та надано 80 110 інших послуг.

«Найближчим часом така комплексна послуга буде доступна в усіх відділах державної реєстрації актів цивільного стану України», – зазначила начальник Управління у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та проставлення апостилю Мін’юсту Ірина Дубиківська.