За чотири роки агресії Росії в Україні загинули понад 10 тисяч людей

За чотири роки агресії Росії в Україні загинули понад 10 тисяч людей

20 лютого 2014 року Росія розпочала заздалегідь сплановану збройну агресію проти України, результатом якої стала тимчасова незаконна окупація Автономної Республіки Крим, м.Севастополь, спроба їхньої анексії та поширення Російською Федерацією міжнародного збройного конфлікту на Донеччину та Луганщину. Ці злочинні дії забрали життя понад 10 тисяч людей, призвели до колосальних руйнувань регіону, перетворили близько 1,8 мільйона українців на вимушених переселенців. Про це йдеться у заяві МЗС. 

Російська окупаційна влада із повною зневагою до норм міжнародного права вдається до широкомасштабних і серйозних порушень прав людини на окупованих територіях, намагаючись зламати й підкорити всіх незгодних з агресивною політикою Кремля, демонстративно ігнорує наказ Міжнародного Суду ООН з цього приводу, а також безпосередньо організовує та заохочує своїх маріонеток до аналогічних дій в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Держава-окупант вдається до взяття у заручники українських громадян – десятки осіб унаслідок сфальсифікованих справ незаконно утримуються в Росії, на тимчасово окупованих територіях Криму, Донбасу. Їхнє звільнення залишається одним з головних пріоритетів України та міжнародного співтовариства.

Міжнародне співтовариство одностайне у засудженні протиправних діянь російського агресора. Свідчення цьому – численні рішення держав-партнерів України, Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного договору, інших міжнародних організацій.

Україна вдячна міжнародним партнерам за чітку позицію на захист та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів.

Місія ООН із підтримання миру, розгорнута по всій окупованій території Донбасу, включно з районами поблизу тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, повинна стати дієвим інструментом відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

МЗС України закликає партнерів застосувати всі належні засоби, щоб запобігти ескалації міжнародного збройного конфлікту на теренах України, спричиненого загарбницькою політикою Кремля, примусити РФ припинити агресію, порушення прав людини та підтримку терористичної діяльності, запровадити Місію ООН із підтримання миру, припинити окупацію Криму та захоплених територій українського Донбасу, а також здійснити повне відшкодування за завдану шкоду.

   НАШ ГРАД