Затримані громадяни України стають жертвами кремлівської політики катувань

Затримані громадяни України стають жертвами кремлівської політики катувань

25 червня 2018 року о 12.00 відбувся спільний відкритий брифінг Голови Служби безпеки України Василя Грицака та Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна для представників дипломатичного корпусу щодо злочинів Російської Федерації, а також її окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях України, зокрема застосування тортур до заручників та незаконно утримуваних осіб, повідомляє Міністерство закордонних справ України

Під час заходу Міністр Павло Клімкін неодноразово наголосив на необхідності посилення тиску міжнародної спільноти на Росію у питанні звільнення українців — політв’язнів і заручників, які незаконно утримуються в Росії, на тимчасово окупованих територіях частин Донецької та Луганської областей та в Криму. Як зазначив Міністр, мета тиску одна — Росія повинна піти з території України, а Кремль має звільнити всіх політичних в’язнів і заручників.

«Ми готові на будь-які кроки, які дозволять нам звільнити наших хлопців. Всі прекрасно розуміють як Росія маніпулює зі звільненням не тільки політичних в’язнів, а й заручників», — наголосив Міністр під час брифінгу.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак зазначив, що уже п’ятий рік Україна живе в умовах неоголошеної війни, в яких Росія, використовуючи всі ганебні методи гібридної війни, порушує міжнародні норми та свободи, права та обов’язки.

«З 2014 року через катівні терористів пройшло 3224 особи, яких вдалося звільнити завдяки спільним зусиллям СБУ, військових, волонтерів та громадських активістів. Сьогодні ми презентуємо перші шість збірок із свідченнями 435 осіб, які були створені на основі опитування наших громадян – колишніх заручників на тимчасово окупованих територіях частин Донецької та Луганської областей. Це документальні матеріали, тут не має літературної обробки», ‒ зазначив Василь Грицак.

Сьогодні на непідконтрольних українській владі тимчасово окупованих територіях частин Донецької та Луганської областей утримується ще понад сто заручників, до яких російська окупаційна адміністрація не допускає міжнародні правозахисні організації. Як зазначив Голова СБУ, це не дозволяє об’єктивно з’ясувати умови утримання заручників, визначити фізичний і психоемоційний стан їх здоров’я та припинити застосування до них насильницьких дій та нелюдського поводження.

Захід було приурочено до Міжнародного дня підтримки жертв катувань, який відзначається 26 червня.