Запроваджується європейська практика штучного зниження швидкості руху на трасах

Запроваджується європейська практика штучного зниження швидкості руху на трасах

В Україні запроваджується європейська практика заспокоєння транспортного трафіка та зниження швидкості руху на трасах при в’їздах у населені пункти. Тепер під час будівництва нових і реконструкції існуючих трас на в’їздах у населені пункти мають обов’язково влаштовуватися спеціальні острівці. За можливістю такі засоби безпеки мають передбачатися і під час капітального ремонту. Відповідна норма міститься у змінах до ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво”, які вже опубліковані і вступають в дію з 1 вересня, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

“Запроваджуємо європейську практику штучного зниження швидкості руху на трасах. Тепер з 1 вересня всі нові і реконструйовані автомобільні траси мають обов’язково містити технічні засоби безпеки на в’їздах до населених пунктів. В Європі вони називаються «traffic calming». Наприклад, це острівці та інші штучні вигини проїзної частини на трасах, які змушують водіїв знижувати швидкість і бути більш уважними за кермом. Це дуже важливо робити саме при в’їзді в населені пункти, де швидкість має бути значно нижча, ніж на трасах”,  – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Такі острівці називаються напрямними і мають напівовальну форму. Щоб об’їхати цей острівець, водій змушений загальмувати та підвищити свою увагу на дорозі. Напрямні острівці розміщуються за відсутності наземного пішохідного переходу на смузі руху в напрямку населеного пункту. Якщо ж пішохідний перехід присутній, у такому випадку проектується острівець безпеки для пішоходів згідно з вимогами ДБН “Вулиці і дороги населених пунктів”.

Лев Парцхаладзе підкреслив, що в результаті правильного застосування таких засобів безпеки на трасах знижується середня швидкість руху на дорогах, зменшується кількість ДТП та аварій, покращуються умови пересування пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту, заспокоюється транспортний трафік.

Згідно зі змінами у ДБН, місця влаштування напрямних острівців та острівців безпеки для пішоходів необхідно облаштовувати відповідними технічними засобами. Також у змінах наведено конкретні схеми застосування і розрахунки щодо їх влаштування.

Зміни у ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво” розроблені ДП “ДерждорНДІ”, вже опубліковані і вступають в дію 1 вересня 2019 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

НАШ ГРАД