Закон розширив права пацієнтів у психіатричних закладах

Закон розширив права пацієнтів у психіатричних закладах

интернат бомж люди14 листопада 2017 року Парламент підтримав законопроекти 4449 та 1242, які розширюють права пацієнтів у психіатричних закладах. Тепер пацієнти зможуть самостійно звернутися до суду та отримати альтернативний висновок щодо стану свого психічного здоров’я. А раніше дозволена законодавством практика примусової стерилізації недієздатних осіб стає історичним ганебним фактом, повідомили в МОЗ.

Дякуємо Верховній Раді України за прийняття законопроектів 4449 та 1242, які суттєво змінюють законодавче регулювання у сфері судової психіатрії. Більше десяти років пройшло з прийняття Європейським судом з прав людини рішення у справі «Горшков проти України» та трьох років у справі «Анатолій Руденко проти України». Україна зазнавала поразки через невідповідність вітчизняного законодавства Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Людина, до якої були застосовані примусові заходи медичного характеру, не могла самостійно звернутись до суду з проханням розглянути питання про доцільність продовження щодо неї цього виду психіатричної допомоги. Більше того, участь людини в судовому засіданні була необов’язковою, а можливість звернутись до незалежного лікаря, щоб отримати альтернативну точку зору про стан психічного здоров’я, була обмежена. Представник лікарні приймав рішення про доцільність подальшого лікування пацієнта, подавав документи до суду, а отже, фактично самостійно приймав рішення щодо доцільності перебування пацієнта у залі судового засідання. Таким чином, зазвичай пацієнт не мав права на доступ до правосуддя – це залежало від волі адміністрації закладу. Крім того, закон не захищав пацієнта від можливого свавілля лікарів при прийнятті рішень стосовно продовження застосування примусових заходів медичного характеру.

14 листопада Парламент прийняв законопроекти 4449 (переглянути текст) та 1242 (переглянути текст), завдяки яким пацієнти зможуть самостійно звернутись до суду та отримати альтернативний висновок щодо стану їх психічного здоров’я. При цьому участь пацієнта у судовому засіданні при розгляді питання про доцільність подальшого застосування примусових заходів медичного характеру стає обов’язковою.

Майже рік тому Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України Порядок госпіталізації осіб, визнаних у встановленому законом порядку недієздатними, до психіатричного закладу на прохання або за згодою їх опікуна за рішенням лікаря-психіатра. Прийняті законодавчі акти приводять законодавство України про психіатричну допомогу у відповідність до Конституції України.

На особливу увагу заслуговують зміни до Цивільного кодексу України та Основ законодавства України про охорону здоров’я. Нарешті раніше дозволена законодавством практика примусової стерилізації недієздатних осіб, стає історичним ганебним фактом. Досі стерилізація недієздатних осіб дозволялась за згодою їх опікуна.

Своєю чергою Міністерство охорони здоров’я впроваджує нову організаційну модель застосування стаціонарних видів примусових заходів медичного характеру. Новий порядок застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги отримав погодження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства закордонних справ, Генеральної прокуратури, Національної поліції та був переданий для реєстрації до Міністерства юстиції. Запропонована модель ефективно працює в країнах Європейського Союзу та спрямована на попередження повторних суспільно небезпечних діянь, з акцентом на реабілітаційні програми, замість існуючої на сьогодні системи покарання та ізоляції.

 НАШ ГРАД