Загальна кількість загиблих з обох боків в Україні – півмільйона людей

Загальна кількість загиблих з обох боків в Україні – півмільйона людей

За півтора роки війни в Україні загинули щонайменше 9444 цивільних осіб, включаючи 545 дітей. Майже 17 тисяч людей, зокрема 1156 дітей, отримали поранення. Про це, виступаючи в четвер на засіданні Ради Безпеки, повідомила заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, додавши, що йдеться лише про підтверджені жертви війни і що реальні цифри, швидше за все, набагато вищі, повідомляє ООН. 

За деякими оцінками, сказала Дікарло, загальна кількість загиблих з обох сторін – як цивільних осіб, так і військовослужбовців – сягає півмільйона людей.

«Сьогодні виповнюється півтора роки з того часу, як Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, – нагадала заступник голови ООН. – Вісімнадцять місяців смерті, руйнувань та неймовірних страждань українського народу. Кінця цієї війни, розв’язаної порушення принципів Статуту ООН та міжнародного права, поки що не видно». 

Атаки на громадянську інфраструктуру 

З моменту виходу Росії з Чорноморської ініціативи бойові дії лише загострилися, зазначила Дикарло: зростає загроза свободі судноплавства у Чорному морі; внаслідок «жорстоких і безперервних російських нападів» було пошкоджено інфраструктуру для експорту зерна в чорноморських та дунайських портах України, що ставить під загрозу експорт продовольства, якого гостро потребує весь світ.

«Атаки на зернові об’єкти можуть мати далекосяжні глобальні наслідки, – попередила заступник Генсека ООН. – Вони загрожують звести нанівець прогрес, досягнутий у зміцненні продовольчої безпеки у світі за останній рік, що, у свою чергу, може спричинити катастрофу для 345 мільйонів людей, які вже відчувають гостру нестачу продовольства». Вона повідомила, що лише вчора атакою російського дрону знищено 13 тисяч тонн зерна на Одещині.

19 серпня російський ракетний обстріл драматичного театру в центрі міста Чернігова забрав життя семи людей, зокрема шестирічної дівчинки. «Багато з постраждалих були перехожими, які насолоджувалися суботнім ранком у родинному колі, а деякі прямували до церкви, щоб відзначити православне свято», – зазначила Дикарло. 

Напади на об’єкти історичної та культурної спадщини України також посилились. З початку війни ЮНЕСКО підтвердила збитки, завдані 284 таким об’єктам, у тому числі 120 релігійним установам.

Історичному центру Одеси, який охороняється Конвенцією про всесвітню спадщину, було завдано серйозних збитків 23 липня. «Жахливі напади на громадянське населення та громадянську інфраструктуру є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права», – наголосила заступник голови ООН.

Сексуальне насильство

На сьогоднішній день ООН підтвердила 173 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, щодо 112 чоловіків, 57 жінок та чотирьох дівчаток. Незалежна міжнародна комісія з розслідування подій в Україні заявила, що такі випадки сексуального насильства можуть бути прирівняні до військових злочинів.

ООН також підтвердила в Україні 824 напади на освітні заклади та 403 – на об’єкти системи охорони здоров’я.

Обстріли території Росії

«Ми також стурбовані обстрілами російських прикордонних населених пунктів та атак безпілотників у глибині Росії, включаючи Москву, – продовжила Дикарло. – Напади на цивільне населення та громадянську інфраструктуру, де б вони не відбувалися, не мають виправдання та суворо заборонені відповідно до норм міжнародного права».

День Незалежності України

Наразі в рамках Плану гуманітарного реагування в Україні отримано понад 1,7 мільярда доларів, або 44 відсотки від заявленої суми у 3,9 мільярда, повідомила заступник голови ООН, висловивши подяку донорам.

«Сьогоднішній похмурий рубіж – 18 місяців війни – збігається з 32-ю річницею незалежності України, – сказала заступник Генсека ООН. – Я хотіла б привітати український народ з його національним святом і скористатися цією можливістю, щоб ще раз наголосити, що прихильність ООН до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів непохитна».

НАШ ГРАД