Заборонено змінювати форму вікон, балконів, встановлення кондиціонерів на фасадах

Заборонено змінювати форму вікон, балконів, встановлення кондиціонерів на фасадах

У Київській міській раді зареєстровано рішення щодо заборони змінювати форму вікон, балконів і встановлювати кондиціонери на фасадах історичних будівель. У свою чергу заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе підтримав цю ідею та закликав інші міста України доєднатися до цієї ініціативи, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

«Нарешті в Києві скажуть «ні» горе-балконам та кондиціонерам, які спотворюють фасади! Дуже позитивно сприйняв новину, що у Києві пропонують заборонити змінювати форму вікон, балконів і встановлювати кондиціонери на фасадах історичних будівель. У Київраді зареєстрували таке рішення. І дуже сподіваюсь, що місцеві депутати за це проголосують, адже це давно очікуваний і важливий крок до цивілізованого містобудівного планування і вигляду нашої столиці. Це потрібно запроваджувати не лише в Києві, а й по всій Україні!» — повідомив Лев Парцхаладзе.

Він підкреслив, що такої практики самостійного скління та зміни форми балконів та вікон немає в жодній країні Європи. І навіть звичайні житлові «хрущовки» і «сталінки», які не є зовсім привабливими, при збереженні свого єдиного стилю фасаду виглядають акуратніше та краще.

Крім цього, хаотичне скління і прибудова балконів в житлових будинках є дуже небезпечним для жителів і звичайних перехожих. Тому що у більшості випадків ці будівельні роботи виконуються на власний розсуд, без дозволів, правильних прорахунків і в цілому розуміння в будівництві. «Не передбачено архітектурою будівлі — значить заборонено. Такі правила діють у всьому світі, в усіх цивілізованих країнах і містах, якими ми захоплюємося. Париж, Барселона, Мілан і навіть маленькі містечка в Європі. Ми теж можемо і хочемо захоплюватися українською історичною архітектурою Києва, Львова, Чернівців та інших не менш прекрасних українських міст. Тому такі правила повинні бути прийняті і у нас», — додав заступник Міністра.

Він також нагадав, що з 1 жовтня 2018 року в Україні діє нова зміна у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 у ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення»), якою дозволено скління балконів та лоджій вище 3 -го поверху при проектуванні нових та реконструкції існуючих житлових будинків. Відповідно до попередніх норм скління балконів у багатоповерхівках при їх проектуванні дозволялося лише на 1-3 поверхах, через що багато громадян потім робили це самостійно, псуючи вигляд будівель та створюючи додаткові загрози для безпеки жителів та перехожих. «Зараз ми дозволили проектувати скління на всіх поверхах. Мається на увазі централізоване скління при проектуванні і будівництві в єдиному стилі, а не самостійні зміни чи добудови власниками квартир», — наголосив Лев Парцхаладзе.