Жительці Дніпропетровщині відмовили у допомозі на поховання померлого безробітного

Жительці Дніпропетровщині відмовили у допомозі на поховання померлого безробітного

кладбищеДо Уповноваженого з прав людини звернулася громадянка Ірина Ш. з Дніпропетровської області щодо порушення її права на отримання допомоги на поховання як особі, яка зобов’язалася поховати померлого свого родича.

Заявниця повідомила, що померлий на момент смерті не досяг пенсійного віку та не працював. За отриманням допомоги на поховання вона звернулася до виконкому сільської ради за місцем проживання, однак останнім їй було відмовлено, оскільки померлий за життя не мав документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

 Варто зазначити, що відповідно до статті 13 Закону України “Про поховання та похоронну справу” виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого, надається допомога на поховання.

Розмір допомоги на поховання та порядок її надання виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого, встановлює Кабінет Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до Порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася поховати померлого, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, допомога на поховання померлої особи з числа тих, що зазначені у пункті 1 цього Порядку (зокрема особи, яка не досягла пенсійного віку та на момент смерті не працювала, не перебувала на службі, не зареєстрована у центрі зайнятості як безробітна), надається за останнім місцем її проживання з коштів місцевого бюджету на підставі заяви, паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого, та довідки про смерть у розмірі, встановленому органом місцевого самоврядування виходячи з вартості ритуальних послуг.

Відтак, надання будь-яких інших документів для вирішення питання про призначення допомоги на поховання законодавством не передбачено.

Така позиція Уповноваженого підтримана Міністерством соціальної політики України. З урахуванням цього за рішенням сільської ради заявниці призначено допомогу на поховання у встановленому законодавством розмірі.

НАШ ГРАД