Енергоефективні житлові будинки платять за тепло вдвічі менше

Енергоефективні житлові будинки платять за тепло вдвічі менше

Впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках може зменшити для споживачів платежі за тепло принаймні вдвічі. У Фонді енергоефективності держава передбачила значну суму коштів для того, щоб мешканці будинків об’єднались і, вже як ОСББ, взяли участь у програмі «Енергодім» з термомодернізації будинків та впровадження енергоощадних заходів. Але із 33 тисяч створених ОСББ, тільки 282 подали заявки до Фонду, повідомляє Міністерство розвитку громад та територій України

Програма «Енергодім» має два пакети заходів «Легкий» та «Комплексний». ОСББ може отримати грант з часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності до 70% на попередній енергоаудит, розробку проектної документації та її експертизу, послуги з технічного та авторського нагляду, обстеження інженерних систем та сертифікацію енергетичної ефективності будівлі. Очікуване скорочення споживання енергоресурсів у багатоквартирних будинках, в залежності від обраного пакета заходів, від 20% до 60%.

«Наразі у Фонді є понад 2,5 мільярда гривень, але їх не використано. Навіть заявок на таку суму не подано. Поки що він не працює на повну через низьку активність людей», — зазначає заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

Така ситуація склалася через політику радянських часів, яка привчила людей, що хтось має замінювати лампочки та розбиті вікна в під’їзді. Коли розпочався процес приватизації житла, всі швидко скористалися цією можливістю. Усі усвідомили, що стали господарями квартири, хоча мали б також усвідомити, що стали співвласниками будинку в цілому.

Крім того, на готовність людей до впровадження енергоефективних заходів впливає і те, що зараз держава надає субсидію на комунальні послуги. Наразі понад 2,9 млн домогосподарств отримують субсидію, тому більшість людей не думає про те, щоб долучитись до енергоефективних заходів, витрачати на це свої кошти, адже за них і так платить держава.

«Має пройти декілька років поки люди усвідомлять, що в їх квартирах буде тепліше, а платежі менше, якщо позбавитись втрат тепла через холодні стіни, дах та вікна», — говорить Наталія Хоцянівська.

За її словами, саме зараз мешканці будинків мають активізуватися і через ОСББ розпочати співпрацю з Фондом енергоефективності, щоб вже наступного року реалізувати енергоефективні заходи та відчути всі переваги енергоощадного житла.

НАШ ГРАД