«ДТЕК Київські регіональні електромережі» лідер порушників

«ДТЕК Київські регіональні електромережі» лідер порушників

Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля 20 грудня відбулася нарада за участю членів Антикризового енергетичного штабу щодо сталої роботи енергетичних об’єктів, повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Учасники обговорили питання проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах масованих обстрілів росією об’єктів критичної інфраструктури, стан відновлення генеруючого обладнання, пошкодженого внаслідок агресії рф, а також забезпечення збалансованої роботи ринку електричної енергії та фінансової стабільності його ключових учасників під час проходження опалювального сезону в умовах воєнного стану.

«Уряд у тісній координації з Міністерством закордонних справ активно співпрацює з понад 30 країнами світу щодо постачання в Україну обладнання, яке необхідне для ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури. Докладаємо всіх зусиль, щоб не лише закривати поточні потреби, але й створити достатній резерв, який допоможе нашим енергетикам ще більш оперативно відновлювати об’єкти після обстрілів», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Водночас Глава Уряду дав завдання відповідальним міністерствам і відомствам вжити необхідних заходів також у питанні посилення захисту критичної інфраструктури.

Окремо учасники наради приділили увагу питанню забезпечення справедливої і рівномірної черговості розподілу використання доступної потужності та електроенергії між споживачами під час застосування заходів із примусового обмеження споживання електроенергії.

Як поінформував Міністр енергетики Герман Галущенко, на виконання завдання Прем’єр-міністра спільно з Державною інспекцією з енергетичного нагляду, НКРЕКП та правоохоронними органами були проведені позапланові перевірки операторів системи розподілу (ОСР) у кожній області.

Голова Держенергонагляду Руслан Слободян доповів, що за підсумками першого етапу перевірок зафіксовано 193 порушення вимог нормативно-правових актів у галузі електроенергетики. Найпоширеніші з них:

•    порушення тривалості перерв між графіками відключення споживачів від електроенергії;

•    застосування стабілізаційних графіків, непередбачених чинним законодавством;

•    відсутність у графіках планових відключень об’єктів, що не входять до переліку критичної інфраструктури;

•    недотримання тривалості відключення;

•    відсутність погодженого з органами місцевого самоврядування списку підприємств, які входять до переліку критичної інфраструктури.

За інформацією Держенергонагляду, лідерами щодо виявлених порушень є ПрАТ «Волиньобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», АТ «Полтаваобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ВАТ «Тернопільобленерго» та ВАТ «Чернігівобленерго».

Водночас найменше порушень зафіксовано в АТ «Прикарпаттяобленерго», АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Кіровоградобленерго».

Як повідомили в Державній інспекції з енергетичного нагляду, на операторів системи розподілу складені відповідні акти щодо порушень. Порушення мають бути усунені до 31 грудня. У разі невиконання приписів будуть вжиті заходи відповідно до чинного законодавства.

Прем’єр-міністр наголосив, що заходи з перевірки операторів мають відбуватися на постійній основі на період воєнного часу.

«Усі ми розуміємо, що нерівномірність у відключеннях світла є. Одні будинки можуть бути без світла по вісім, десять і більше годин, тоді як інші, інколи навіть навпроти, по вісім-десять годин зі світлом. Це питання справедливості для людей. Тому робота таких груп із перевірки має бути постійною», — відзначив Денис Шмигаль.

Очільник Уряду також дав завдання Міністерству енергетики та Держенергонагляду щоп’ятниці надавати публічний звіт для суспільства щодо виявлених порушень в операторів системи розподілу та щодо вжитих заходів для їх усунення.

НАШ ГРАД