До бюро правової безоплатної допомоги звернулося 800 тисяч українців

До бюро правової безоплатної допомоги звернулося 800 тисяч українців

За два роки роботи до 432 бюро безоплатної правової допомоги звернулося майже 800 тисяч громадян. Доступ до системи БПД отримали всі українці, навіть у найбільш віддалених регіонах та містах країни. Про це в ході прес-конференції повідомив Міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє Міністерство юстиції України

«За два роки до наших бюро правової допомоги звернулися 783 тисячі громадян. З одного боку це свідчить про потребу українців у правовій допомозі. А з іншого добре демонструє, що ми зробили правові послуги реально доступними для всіх українців, навіть у найбільш віддалених населених пунктах, де й працюють 432 бюро правової допомоги», — наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, бюро правової допомоги за два роки завоювали довіру українців та зруйнували стереотип про те, що безоплатне — це зазвичай неякісне.

«Сьогодні центри та бюро правової допомоги — це те місце, куди будь-яка людина може звернутись з правовою проблемою, її вислухають та не залишать напризволяще у складній життєвій ситуації», — переконаний Міністр юстиції України Павло Петренко.

Він також поінформував присутніх, що в Україні працює понад 550 осередків доступу до правової допомоги, центрів та бюро, які надають захист як у кримінальних, так і в адміністративних та цивільних справах. Право на безкоштовного адвоката мають усі соціально-незахищені верстви населення. Серед них — малозабезпечені, інваліди, пенсіонери, воїни АТО, тимчасово переміщені особи, діти та інші категорії громадян.

«Зараз право на безоплатне представництво власних інтересів у суді мають понад 8 млн українців. Фактично ми вперше в історії України забезпечили повноцінний доступ до правосуддя мільйонам громадян, які раніше не мали жодної можливості найняти адвоката та захистити свої інтереси в суді», — додав Міністр юстиції.

Загалом до центрів та бюро системи безоплатної правової допомоги звернулися 1 млн 300 тисяч громадян. Понад 162 тисячі українців отримали адвоката для представництва своїх інтересів у суді.

За словами голови Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, за два роки роботи фахівці бюро надали близько 729 тисяч роз’яснень та консультацій з правових питань. Це — роз’яснення, як оформити спадщину чи зареєструвати земельну ділянку, хто має право на пільги та як їх оформити, у чому суть пенсійної та медичної реформ тощо. За потреби фахівці бюро допоможуть скласти заяву чи підготувати інші правові документи. На рахунку бюро також 53 тисячі випадків здійснення представництва інтересів клієнтів та складення процесуальних документів.

«Той правовий вакуум, коли українці не знали своїх прав і не вміли їх захищати, сьогодні практично заповнений системою безоплатної правової допомоги. Робота бюро правової допомоги спрямована на те, аби люди не були безпорадними перед життєвими проблемами, мали поруч професійного правника, робота якого оплачується державою», — зауважив Олексій Бонюк.

Після відкриття бюро суттєво зросла кількість звернень за правовою допомогою, адже українцям, які раніше через необізнаність та скрутне матеріальне становище були позбавлені можливостей захистити свої права, не потрібно їхати до обласного центру. Тож, якщо за рік до відкриття бюро зареєстровано близько 121 тисячі звернень у цивільних та адміністративних справах, то за рік їх роботи – це вже майже 551 тисяча звернень. За другий рік роботи бюро до системи безоплатної правової допомоги з таких питань звернулися вже понад 618 тисяч разів.

 НАШ ГРАД