Держпродспоживслужба торік здійснила понад 27 тис. перевірок у сфері безпечності харчових продуктів

Держпродспоживслужба торік здійснила понад 27 тис. перевірок у сфері безпечності харчових продуктів

У 2018 році спеціалісти Держпродспоживслужби здійснили 27 577 заходів державного контролю у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів і ветеринарної медицини. Про це поінформував директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль під час підсумкової колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за 2018 рік, повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Із зазначеної кількості позапланові перевірки становили 12 899.

«У ході здійснення заходів контролю відбиралися зразки продукції. Так, під час планових перевірок було відібрано 3 840 зразків, у яких виявлено 595 невідповідностей. Позапланово відбір зразків продукції здійснено в 3 774 випадках, як наслідок – виявлено 422 невідповідності», – наголосив Борис Кобаль.

За результатами розгляду 2 649 скарг громадян у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів було оштрафовано 1 342 суб’єктів господарювання на суму 7,3 млн грн.

Суб’єктам господарювання видано 3505 обов’язкових для виконання у визначені строки письмових вимог (приписів) посадових осіб органів державного нагляду (контролю) щодо усунення порушень вимог законодавства.

У зв’язку з виявленими порушеннями, які становили загрозу для життя або здоров’я людини чи тварини, прийнято 214 рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.

Крім того, торік перевірено 19 145 операторів ринку, які ведуть свою діяльність у сфері безпечності харчових продуктів. Як наслідок, у закладах торгівлі та громадського харчування виявлено 513 випадків обігу фальсифікованих традиційних молочних продуктів, які були вилучені з обігу, а оператори ринку притягнуті до адмінвідповідальності.

За результатами ветеринарно-санітарної експертизи великої рогатої худоби (307,4 тис. голів), свиней (3,6 млн гол.), птиці (560,5 млн гол.) та інших видів тварин (347,1 тис. гол.) не допущено до реалізації майже 31 тис. т небезпечного м’яса та субпродуктів, з яких понад 195 т направлено на знезараження, а понад 30,8 тис. т – утилізовано.

Проведена ветеринарно-санітарна експертиза 17,5 млн партій продукції тваринного та рослинного походження. За її результатами не допущено в реалізацію 413,4 т небезпечної та недоброякісної продукції, з яких 344,9 т знешкоджено, а 68,5 т – утилізовано.

Крім того, службою державного ветеринарно-санітарного контролю на державному кордоні та транспорті торік затримано 645 вантажів через їх невідповідність. Загалом було затримано та недопущено в обіг майже 280 т м’яса та м’ясопродуктів, 444 т риби та рибопродуктів, 188 т молока та молокопродуктів.

  НАШ ГРАД