Гройсман: «Енергетична блокада несе загрози для вітчизняної металургії»

Гройсман: «Енергетична блокада несе загрози для вітчизняної металургії»

гройсманЕнергетична блокада несе загрози для вітчизняної металургії, підриває національну економіку та можливості до виконання соціальних програм, підтримки національної безпеки. Таким чином, кожен українець своїми втратами заплатить за цю блокаду. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись із журналістами у міській клінічній лікарні №1 у Вінниці.

«Блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської Федерації», — підкреслив Прем’єр-міністр. — Те, що ми забирали своє українське вугілля і використовували в українських цілях для металургії і енергетики, було в інтересах України. Ми з цього отримували податки в український бюджет, з цього фінансували усі потреби, які були необхідні. Очевидно, що за блокаду заплатить кожен українець своїми втратами».

Він наголосив, що українські надра, у тому числі вугілля, сьогодні знаходяться на території, яка тимчасово не підконтрольна Україні. Антрацитове вугілля потрібне Україні технологічно. Третина електричної енергії в Україні виробляється з вугілля: частина — з антрацитного, яке не добувається на підконтрольній території, частина — з вугілля марки «Г», яке добувається на підконтрольній території. Крім того, антрацитове вугілля потрібне для потреб української металургії, у галузі якої працюють 300 тис. людей. Цей комплекс важливий для експорту українських товарів і входження в Україну валюти. У свою чергу, це забезпечує підтримку валютного балансу та національної валюти, наголосив Прем’єр-міністр. Підприємства, що виробляли вугілля і компоненти, потрібні для металургії, працювали на непідконтрольних територіях, але усі вони були зареєстровані в Україні і платили податки в український бюджет, підкреслив Володимир Гройсман. Крім того, відбувалося переміщення товарів, а не торгівля, тому що підприємства робили взаєморозрахунки між собою.

«Сьогодні 2-4 млрд грн щомісяця ми втрачаємо. Це сьогодні та ціна втрат [від енергетичної блокади]», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Він зауважив, що у 2016 році вдалося домогтися підйому національної економіки до 2,2%, у 4 кварталі ВВП країни збільшився на 4,7%. Такі показники стали добрим сигналом для створення нових робочих місць, збільшення виробництва вітчизняної продукції, виходу на нові ринки. Більше того, зростання економіки дозволило підвищити соціальні стандарти. Так, було збільшено удвічі мінімальну заробітну плату, на 50% — заробітну плату вчителям, на 30% — лікарям.

Крім того, від розміру ВВП залежить обсяг видатків на сферу національної безпеки і оборони, що становить 5% ВВП, зауважив Володимир Гройсман. Таким чином, чим вище ВВП, тим більше країна буде інвестувати в українське військо і ставати міцнішою.

«У мене таке враження, що як тільки Україна починає піднімати голову, економічно вставати з колін, хтось має «дати зверху», щоб нам було дуже важко. Ця блокада значно негативно вплине на економіку. Це може призвести до падіння ВВП», — наголосив Володимир Гройсман.

За відсутності постачання необхідного вугілля підприємства можуть закуповувати його лише у США або Російської Федерації, зауважив Глава Уряду.

«Якщо хтось вважає, що вугілля треба придбати у Російській Федерації, я категорично проти, тому що це і є торгівля з країною-ворогом, куди ми, українці, маємо заплатити валюту для того, щоб купити товар, від якого ми серйозно залежні», — зазначив він.

«Я проти будь-якої торгівлі на крові, але коли мова йде про те, що усі операції відбувалися в гривні, усі рахунки шахтарів, які отримували заробітну плату, — в українських банках, вони безготівково отримували ці кошти, фактично, блокада призвела до серйозних наслідків, які у середньостроковій перспективі можуть мати негативний вплив на життя кожного українця», — підкреслив Володимир Гройсман.

вугилля2 шахтер роботаГлава Уряду переконаний, що багато з тих, хто здійснює блокаду, щиро серцем вболіває за Україну, але блокада має зворотній ефект. Він закликав проаналізувати усі наслідки таких дій.

Він наголосив, що виступає проти будь-якої контрабанди. Уряд прийняв рішення про встановлення контрольно-пропускних пунктів, нагадав він. «Будь ласка, спільно з громадськістю і волонтерами, треба розблокувати, ставайте, робіть пункти пропуску і дивіться, пропускайте, що за товари, які вони», — сказав Володимир Гройсман, зазначивши, що це забезпечить прозорість переміщення товарів.

Глава Уряду також зауважив, що заяви про закупівлю вугілля за формулою «Роттердам+» не відповідає дійсності.

За цією формулою антрацитове вугілля коштує 2800-2900 грн, натомість у тарифі закладено його вартість у розмірі 1730 грн. При цьому вугілля закуповувалося за гривню, а не за валюту, зазначив він.

«Усі рахунки, усі кошти ходили в Україні. Це треба було знати тим, хто [організував блокаду]. Я думаю, що ті, хто стоять за блокадою, усе чітко розуміють, просто під нормальними гаслами розказують свої історії, напевно, яких їх навчили їхні господарі», — сказав він.

НАШ ГРАД