Генпрокуратура про результати роботи

Генпрокуратура про результати роботи

генпрокуратураГоловним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України постійно вживаються заходи щодо забезпечення ефективної роботи слідчих підрозділів як центрального апарату, так і слідчих регіональних прокуратур.

Упродовж першого півріччя 2017 року слідчими Головного слідчого управління та регіональних прокуратур до суду направлено 846 обвинувальних актів, з яких 351 (стосовно 449 осіб) про корупційні кримінальні правопорушення.

За вказаний період слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури завершено досудове розслідування у 115 кримінальних провадженнях, повідомляє управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України. З них 52 направлено до суду, 18 (стосовно 24 осіб) з яких про корупційні кримінальні правопорушення, 1 про правопорушення, вчинені у складі організованої групи та злочинної організації.

Зокрема, до суду 02.06.2017 скеровано обвинувальний акт стосовно Генерального директора та заступника ДП «Управління ВОХОР» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України, які упродовж 2015-2016 років заволоділи державними коштами зазначеного підприємства шляхом складання фіктивних актів виконаних робіт щодо охорони газотранспортної системи ПАТ «Укртрансгаз» на загальну суму 3,1 млн грн.

Крім цього, до суду 29.06.2017 скеровано обвинувальний акт відносно заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, який незаконно скасував 3 податкових повідомлення – рішення, чим завдав збитків на загальну суму 12,3 млн грн.

Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури вжито заходів до відшкодування заподіяної злочинами шкоди інтересам держави та територіальних громад у розмірі 102,3 млн грн.

Не зупиняючись на наявних результатах роботи, слідчими Головного слідчого управління продовжують активно вживатися заходи по боротьбі з корупцією.

Так, 07.06.2017 затримано уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – ліквідатора ПАТ «Акта банк» під час отримання неправомірної вигоди в сумі 5 млн доларів США. Досудове розслідування триває.

Всього за перше півріччя 2017 року Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури викрито та затримано 10 осіб під час одержання неправомірної вигоди на загальну суму понад 2 млн грн та 5 млн доларів США. П’ятьом затриманим судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з одночасним визначенням застави загалом на суму понад 132 млн грн.

У поточному році спостерігається позитивна тенденція до покращення ефективності досудового розслідування в слідчих підрозділах регіональних прокуратур.

Незважаючи на те, що за час реформування органів прокуратури штатна чисельність слідчих підрозділів регіональних прокуратур зменшилася майже втричі, навантаження на слідчих прокуратури та наглядових прокурорів постійно зростає.

Так, лише упродовж 6 місяців 2017 року розслідувано понад 12,6 тисяч (+18,4%) кримінальних проваджень, з яких закінчено майже половину – 5 637 (+8,5%).

Збільшилася на 45,2% (з 547 до 794) кількість направлених до суду обвинувальних актів, у тому числі на 46,6% (з 88 до 129) з угодою про визнання винуватості.

Зросла ефективність розслідування кримінальних проваджень за окремими категоріями злочинів.

До суду направлено 333 обвинувальні акти стосовно 425 осіб, або на 36,5% більше, у провадженнях про корупційні правопорушення, 38 обвинувальних актів стосовно 41 особи (у 2,4 рази більше) – про злочини, вчинені в бюджетній системі, 25 актів стосовно 33 осіб (у 2,5 рази більше) – про кримінальні правопорушення, вчинені у сфері земельних правовідносин.

Підвищено ефективність розслідування кримінальних провадженнях про злочини, вчинені працівниками правоохоронних органів.

До суду направлено 525 обвинувальних актів про такі правопорушення, що на 25,6% більше ніж у 2016 році, з яких 371 (+18,5%) – про злочини у сфері службової діяльності, у тому числі 190 (+11,8%) – щодо хабарництва, зокрема – 308 (+18,5%), вчинені працівниками органів внутрішніх справ, 59 (+47,5%) – Державної податкової служби, 35 (+12,9%) – митної служби, 51 (у 3,4 рази більше) – державної лісової охорони, 4 (удвічі більше) – органів прокуратури.

Посилено роботу з виявлення та розслідування злочинів, вчинених працівниками правоохоронних органів щодо застосування катувань та іншого жорстокого поводження.

До суду направлено 23 (+27,8%) обвинувальні акти про вказані злочини стосовно 40 правоохоронців.

Разом з цим збільшилася на 55,6% (з 9 до 14) кількість направлених до суду обвинувальних актів про кримінальні правопорушення, вчинені суддями.

Дієво застосовувалися прокурорами повноваження із забезпечення відшкодування збитків, завданих злочинами. За їх реагування зросла більше ніж у шість разів сума відшкодованих збитків у закінчених кримінальних провадженнях.

Із установлених 177 млн грн (2016 рік – 103,4 млн. грн.) відшкодовано 107,4 млн грн, або понад 60%, у тому числі 23 млн грн (+72,3%) – інтересам держави та територіальних громад.

Розслідувано та направлено до суду ряд обвинувальних актів у кримінальних проваджень про актуальні злочини.

Зокрема, прокуратурами міста Києва, Волинської, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей у червні поточного року направлено до суду обвинувальні акти за обвинуваченням:

— начальника Управління Державної автомобільної інспекції Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у м. Києві, який упродовж березня 2015 року одержував неправомірну вигоду від підлеглих працівників – керівників центрів надання послуг, пов’язаних з автотранспортними засобами, загальний розмір якої склав майже 149 тис грн;
— начальника Макарівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Київській області, який одержав неправомірну вигоду в розмірі 35 тис грн за невжиття заходів забезпечення виконавчого провадження;
— сільського голови Мартусівської сільської ради Бориспільського району Київської області, який отримав неправомірну вигоду в розмірі 250 тис євро за сприяння у передачі в строкове платне користування земельної ділянки площею 3,94 га;
— голови Нікопольської районної державної адміністрації та голови Першотравневої сільської ради, які отримали неправомірну вигоду в розмірі 46 тис грн за надання дозволу про демонтаж будівлі;
— директора ДП «Поліське лісове господарство» (Волинська область), який шляхом підписання завідомо підроблених актів виконаних робіт, заподіяв державі збитків на суму 385 тис грн;
— колишнього голови Іваничівського районного суду Волинської області, який одержав неправомірну вигоду за вплив на діючого голову цього ж суду при розгляді матеріалів про притягнення до адміністративної відповідальності;
— слідчого СВ Шевченківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області, який вимагав та отримав неправомірну вигоду в розмірі 4 тис доларів США за не притягнення особи до кримінальної відповідальності;
— голови Запорізької районної державної адміністрації, який зловживаючи своїм службовим становищем, погодив та видав розпорядження, на підставі яких у власність фізичних осіб передані землі лісогосподарського призначення, унаслідок чого державі завдано збитків на суму понад 16 млн грн;
— старшого інспектора штабу Комунарського районного відділу Запорізького міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Запорізькій області (у порядку процедури заочного засудження), який у лютому 2014 року застосував фізичне насильство до учасника мирної акцій протесту.

Судовий розгляд у вказаних кримінальних провадженнях триває.

Вжито дієвих заходів на забезпечення невідворотності покарання осіб у кримінальних провадженнях про злочини стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності.

Зокрема, вироком апеляційного суду Чернігівської області у червні поточного року засуджено колишнього заступника начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в області за ч. 1 ст. 364, ст. 340 КК України до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік, позбавлення права обіймати посади в органах влади строком 1 рік та штрафу у розмірі 8,5 тис грн. Останній, зловживаючи владою, перешкоджав проведенню мирних зібрань, що відбувалися наприкінці листопада 2013 року в місті Чернігові.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України та слідчими підрозділами регіональних прокуратур вживаються вичерпні заходи для забезпечення ефективного та об’єктивного розслідування злочинів в розумні строки.

НАШ ГРАД