В Україні функціонує 1 298 дитячих будинків сімейного типу

В Україні функціонує 1 298 дитячих будинків сімейного типу

«Діти потребують родинного тепла та виховання. І сьогодні ми бачимо приклад, коли громада дружня до дитини, де у центрі уваги перебуває дитина та її благополуччя», — саме так почала сьогодні свою промову Марина Лазебна під час відкриття новоствореного дитячого будинку сімейного типу в місті Фастів, коли передавала ключі батькам-вихователям.

Органи влади мають відповідально ставитися до виконання функцій захисту прав дітей та супроводження сімей з дітьми, що знаходяться у складних життєвих обставинах. Це, своєю чергою, забезпечення права кожної дитини зростати і виховуватися в сімейному оточенні або наближеному до сімейного, забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування. І надважливу роль саме громада відіграє у попередженні соціального сирітства, що в подальшому впливає на дитину протягом всього життя, повідомляє Міністерство соціальної політики України

В Україні функціонує 1 298 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 9 089 дітей. Одночасно з тим 3 051 прийомна сім’я виховують 5 838 дітей, що були позбавлені батьківського піклування.

Таким чином, 14 927 дітей виховуються у родинах. І цей показник зростає з кожним днем.

Сьогодні в Київській області стало на один дитячий будинок сімейного типу більше. Батьки-вихователі Хандєєви Оксана та Дмитро виховують шістьох прийомних дітей.

Відповідно до субвенції було придбано житловий двоповерховий будинок загальною площею 300 квадратних метрів з прилеглою земельною ділянкою. У будинку проведено ремонт, наявне індивідуальне опалення, усі кімнати добре умебльовано сучасними м’якими та корпусними меблями, наявна вся необхідна побутова техніка, побутові речі. Родина щомісяця буде отримувати виплати державної соціальної допомоги на дітей та грошове забезпечення батькам-вихователям.

На 2022 рік передбачено субвенцію з державного бюджету у сумі 810 мільйонів гривень місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

«Ви здійснили мрію! Великий дім, де можуть жити мої прийомні діти та отримувати стільки любові, тепла і ласки, скільки їм буде потрібно», — подякувала мати-вихователь усім причетним до цієї події.

 НАШ ГРАД