В Україні середня наповненість річок становить 20% від норми

В Україні середня наповненість річок становить 20% від норми

экоинспекция сан водаВ Україні за останні кілька років спостерігається зменшення рівня водності, середня наповненість річок становить 20% від норми. Про це розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. За словами Міністра, така ситуація склалася через серйозні зміни в кліматі і вплив антропогенних факторів.

«Звичайно, річка має здатність самоочищатися. Але стандарти самоочищення прораховувалися від рівня води 100%. Коли ж він впав до 20%, а промисловість скидає те, що розраховане на 100%, то концентрація викидів в п’ять разів перевищена, і це негативно впливає на навколишнє середовище», — розповів Остап Семерак.

Він зазначив, що Міністерство на сьогодні обмежене у своїх можливостях впливати та запобігати виникненню катастрофічних ситуацій на річках. Міністр екології та природних ресурсів зазначив, система побудована так, що сьогодні можна боротися лише з наслідками, а не з причинами.

«Зовсім немає коштів на роботи, пов’язані з очищенням річок від замулення, на будівництво нових і реконструкцію діючих очисних споруд. І причин тут багато. З одного боку, відбулася децентралізація, зокрема бюджетна, і 80% коштів, які раніше були в розпорядженні Міністерства на здійснення цих робіт, перейшли в органи самоврядування, а 20% залишилося у нас. Їх левову частку ми як раз направили на очищення, будівництво і реконструкцію очисних і каналізаційних споруд», — повідомив Міністр.

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому проголосувала за законопроект № 3603, яким передбачено реформування державної системи управління водними ресурсами, шляхом переходу від адміністративно-територіальної до басейнової моделі управління, коли об’єктом управління є річковий басейн в цілому, а не окрема його частина у межах адміністративно-територіальної одиниці. Запровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом відповідає передовій європейській практиці і є зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Закон сприятиме впровадженню інтегрованих підходів в управління водними ресурсами та адаптації водного законодавства до законодавства ЄС. Новим Законом передбачено запровадження гідрографічного і водогосподарського районування території України із визначенням 9 районів басейнів річок, запровадження планів управління річковим басейном, і головне — урахуванню інтересів територіальних громад та їх участь в процесі прийняття управлінських рішень, зокрема, через їх участь в басейнових радах, які створюватимуться відповідно до цього Закону.

НАШ ГРАД