В Україні почався новий рух екосвідомості українців

В Україні почався новий рух екосвідомості українців

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що отримані соціологічні дослідження у екологічній сфері стануть дороговказом у реалізації державної екологічної політики та «звіркою годинників» дій влади і думки громадськості, повідомляє Міністерство екології та природних ресурсів України

«Проведення такого соціологічного дослідження в екології – це вже велика ментальна перемога. Традиційні дослідження проблеми екології в пріоритет ніколи не виносили. Екологія завжди була на останньому місці після економіки, охорони здоров’я та інших сфер життя. Дане дослідження — екокомпас, який дає змогу реально оцінити, чи в правильному напрямку рухається державна екологічна політика», — сказав Остап Семерак.

Міністр також підкреслив, що зміна ставлення українців до екології з перших днів роботи його команди в міністерстві є пріоритетом в роботі.

«Дослідження показали, в країні почався новий рух екосвідомості українців. Для 93% українців охорона довкілля є важливою проблемою, а 87% вважають, що можуть особисто відігравати роль у захисті українського довкілля. Це абсолютно нове усвідомлення ролі екології в житті людини. Водночас поки що українці для збереження довкілля роблять замало. Відчувається розрив між сприйняттям екоцінностей та реальними діями», — розповів Міністр.

За його словами, дуже незначний відсоток українців, які використовують різного роду екологічні практики. Зокрема, на запитання громадян, що вони робили для збереження довкілля, 65% відповіли, що сортували сміття, 43% — купували товари місцевих виробників, 35% — зменшили споживання енергії, а 27% — води. Ще 34% уникали купівлі одноразових пластикових виробів, а 25% користувалися велотранспортом і ходили пішки.

Міністр також звернув увагу, що кількість людей в Україні, для яких проблема довкілля важлива, співпадає з відповідним показником в країнах ЄС.

«Це означає, що за свідомістю український громадянин абсолютно інтегрований в загальний європейський простір. За час керування мною Міністерством екології всі законодавчі акти, які були розроблені, були сформовані на виконання Угоди про асоціацію в чіткій співпраці з європейськими інституціями», — розповів Остап Семерак.

Детально ознайомитися із Екологічним портретом громадянина України можна тут

 НАШ ГРАД