В Україні масово повертають рейдерськи захоплену власність

В Україні масово повертають рейдерськи захоплену власність

бийка дракаМін’юст публічно заговорив про проблему рейдерства в Україні. Міністерство юстиції повідомляє, що має реальний інструмент протидії незаконним захопленням – Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

«Після створення Комісії ми перші, хто почав говорити про проблему рейдерства відкрито та публічно. Тому виникла ілюзія, що захоплень побільшало. Насправді проблема носить системний характер ще з 90-х років. Мін’юст прикладає максимум зусиль для її комплексного вирішення. Зазначу, що успішно», — підкреслив заступник Міністра юстиції Павло Мороз.

До Міністерства юстиції звернулися зі скаргами компанії «NovusУкраїна» та «UNIQA Real Estate». Мін’юст відмінив незаконні реєстраційні дії та врятував активи бізнесу від рейдерського захоплення. Цікавий факт — порушення були здійснені одним і тим самим реєстратором! Міністерство юстиції анулювало доступ до Реєстру для реєстратора-порушника.  Статистично кількість захоплень не зросла, а навпаки зменшилася. У 2015 році – 90% рейдерськихзахоплень завершувалося успіхом. На сьогодні Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка функціонує з початку 2016 року, по суті розглянула майже 250 скарг, задовольнила близько 150. Тобто, повернуло майно законним власникам у 150 випадках. За неофіційними даними, за 2015 рік відбулося 3000рейдерських захоплень, 2700 з яких закінчилися успіхом.

Комісія – ефективний інструмент у боротьбі з рейдерством, але для повного подолання проблеми Міністерство юстиції ініціює комплексний підхід до вирішення питання. Створюємо робочу групу, до якої залучаємо Національну поліцію, НАБУ та Міністерство внутрішніх справ.

Наразі Мін’юст працює над законопроектом, яким плануємо звузити принцип екстериторіальності та посилити кримінальну відповідальність за рейдерство. Рейдер – це злочинець, що повинен відбувати реальне покарання. Відповідати мають усі: заявник, особа, яка подає неправдиві документи реєстратору та державний реєстратор. Це буде ефективна превентивна норма.

«Як тільки декілька реєстраторів-рейдерів почнуть відбувати покарання у місцях позбавлення волі,  кількість бажаючих вступати у змову зі злочинцями різко зменшиться», — резюмував Павло Мороз.

Представники бізнес асоціацій високо оцінили роботу Комісії та пообіцяли і надалі співпрацювати у площині боротьби з рейдерством.

НАШ ГРАД