В Україні за 9 місяців зафіксовано 777 випадків постраждалих від торгівлі людьми

В Україні за 9 місяців зафіксовано 777 випадків постраждалих від торгівлі людьми

интернат бомж людиДержава надає повний спектр допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Про це заявила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, на брифінгу з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, який відзначатиметься 18 жовтня, повідомляє Міністерство соціальної політики.

«Відповідно до законодавства, особи, які постраждали від торгівлі людьми, мають право на отримання таких видів допомоги: безоплатна медична, психологічна, соціальна, правова та інша необхідна допомога; тимчасове розміщення у закладах допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми; одноразова матеріальна допомога у розмірі прожиткового мінімуму; допомога у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку; відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у встановленому законодавством порядку», — зазначила Наталія Федорович.

У заході також взяли участь Ірина Луценко — народний депутат України; Тетяна Руденко — національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні; Катерина Арданьян — координатор програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні; Юлія Саченко — директор з превентивної роботи Міжнародної громадської організації «Кампанія А21».

«Наразі готується до ратифікації Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (відповідний проект Закону внесено на розгляд КМУ та Адміністрації Президента України)», — повідомила Ірина Луценко.

Представник ОБСЄ Тетяна Руденко зазначила важливість кроків України в контексті підвищення соціальних стандартів. Наталія Федорович зауважила, що Уряд піднімає соціальні стандарти в міру можливостей економіки. Зокрема, у проекті держбюджету на 2017 рік закладено зростання соціальних стандартів на 10,1%, передбачено кошти на підвищення зарплат медикам, освітянам, працівникам культури і викладачам ДЮСШ. Міжнародною організацією з міграції у зв’язку із збройним конфліктом в Україні за 9 місяців 2016 року було зафіксовано 777 випадків постраждалих від торгівлі людьми. Аналіз вказує на те, що основними причинами потрапляння у ситуацію торгівлі людьми є бідність, привабливість “кращого” життя за кордоном, безробіття, організована злочинність, незахищеність від неї, насильство проти жінок та дітей, дискримінація, а також, звичайно, кризові ситуації у країні, збройні конфлікти та ін.
Міністерством соціальної політики приділяється велика увага інформаційно-просвітницькій роботі з метою інформування населення про їх права, а також небезпеку потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.
Мінсоцполітики як Національний координатор у сфері протидії торгівлі людьми здійснює формування та реалізацію державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі щодо виявлення осіб, які постраждали від цього злочину, та надання їм допомоги.

18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом був започаткований Європейський день боротьби з торгівлею людьми як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, особливо жінками та дітьми, небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.
Україна ратифікувала Конвенцію РЄ „Про боротьбу з торгівлею людьми” у 2010 році, взявши на себе зобов’язання вживати більше заходів для боротьби з торгівлею людьми і покращувати захист прав потерпілих осіб.
З метою імплементації зазначеної Конвенції у 2011 році був прийнятий Закон України „Про протидію торгівлі людьми”, який визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, гарантуючи гендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.

НАШ ГРАД