В Україні за наслідками харчових отруєнь відкрито 21 кримінальне провадження

В Україні за наслідками харчових отруєнь відкрито 21 кримінальне провадження

пайки продукты едаЗ початку 2017 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%). У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань до правоохоронних органів направлено матеріали за 46 справами, відкрито 21 кримінальне провадження. Про це повідомили у прес-службі відомства. Поточний рік характеризується погіршенням санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року працівники Служби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%). За аналогічний період минулого року було зареєстровано 70 спалахів, внаслідок яких постраждало 1602 особи, з них 816 дітей (50,9%).

Також було розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких 33 пов’язані із вживанням рибної продукції, у тому числі п’ятеро постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та м. Київ – по одному). Раніше повідомлялося про шістьох померлих, але за результатами проведених досліджень померлому мешканцю м. Одеса попередній діагноз «ботулізм» було знято.

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб, встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів та харчових отруєнь, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

За результатами встановлених порушень вживались адекватні до ситуації заходи реагування. Відповідно до розпоряджень Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів призупинялося функціонування 24 об’єктів, винесено 15 постанов про накладання штрафів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 9 посадових осіб, відсторонено від роботи 17 працівників. До правоохоронних органів направлено матеріали за 46 справами, відкрито 21 кримінальне провадження. Керівникам об’єктів надано пропозиції, розпорядження щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням.

Направлено листи керівникам рибопереробних підприємств, операторів ринку, торгівельної мережі щодо посилення контролю на виробництві за дотриманням вимог технологічного процесу під час виготовлення продукції, якістю та умовами зберігання, транспортування та реалізації готової рибної продукції. Попереджено про особисту відповідальність згідно із статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та статтею 325 Кримінального кодексу України за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

З метою профілактики гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь та підвищення обізнаності населення спеціалістами Держпродспоживслужби та її територіальних органів було підготовлено статті в засоби масової інформації, на сайти, проведено бесіди, виступи на телебаченні, на радіо, організовано розповсюдження пам’яток, санітарних бюлетенів, розміщення інформації на стендах ринків.

НАШ ГРАД