В Україні буде освітній омбудсмен

В Україні буде освітній омбудсмен

Кабінет Міністрів України офіційно призначив директора школи Сергія Горбачова на посаду освітнього омбудсмена. Відповідне рішення було ухвалено 14 серпня 2019 року в приміщенні Будинку Уряду.

«Ми щиро раді, що це рішення пройшло Уряд. Тепер Сергій Іванович зможе розпочати безпосередню роботу. Очевидно, що одразу почати з розгляду звернень він не зможе – спершу потрібно зайнятися розміщенням, пройти всі юридичні нюанси, набрати команду. Міністерство освіти і науки налаштоване максимально сприяти новому омбудсмену. Тому ми сподіваємось, що вже найближчим часом уся організаційна робота буде завершена і омбудсмен почне свою діяльність», – відзначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що 12 липня Міністр оголосила результати відбору на посаду освітнього омбудсмена. За процедурою спочатку спеціально створена комісія розглянула всіх кандидатів та відібрала з них трьох осіб, яких рекомендувала до призначення Міністру. Згодом МОН представило усіх трьох кандидатів на своїй Фейсбук-сторінці, після чого було обрано на посаду саме Сергія Горбачова, директора спеціалізованої школи № 148 Києва. Визначальним фактором під час прийняття рішення стало знання системи освіти на різних, зокрема управлінських, щаблях, а також розуміння цінностей та суті розпочатих освітніх реформ.

Запрошуємо ознайомитись з біографією  та відеовізиткою

першого освітнього омбудсмена. Він також має сторінку в мережі Facebook. Нагадуємо, що інститут освітнього омбудсмена створюється для захисту прав здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. До посади освітнього омбудсмена виписано дуже чіткі вимоги. Зокрема, він не може поєднувати свою роботу з іншою діяльністю, окрім творчої та викладацької, має бути громадянином України, що проживає на території держави не менше 5 років, мати вищу освіту та відповідний досвід роботи, а також повинен вільно володіти державною мовою.

17 травня 2019 року Міністерство освіти і науки оголосило про відбір кандидатів на посаду освітнього омбудсмена, ним займалася спеціально створена комісія при МОН