В Україні безкоштовно видаватимуть ліки для хронічних гіпертоніків, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму

В Україні безкоштовно видаватимуть ліки для хронічних гіпертоніків, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму

таблеткиЗ 1 квітня в Україні розпочинається процес виділення безкоштовних ліків для хронічних хворих на гіпертонічні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив під час засідання Уряду.

«Ми з 1 квітня запускаємо виділення безкоштовних ліків для українських громадян у тих, кого є гіпертонічна хвороба, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма. Ліки для цих хронічно хворих будуть виділятися в Україні безкоштовно з 1 квітня», — повідомив Володимир Гройсман.

«Я обіцяю, що з 1 квітня розпочнеться процес виділення безкоштовних ліків для хронічних хворих. І це теж буде виконано. Ми не обіцяємо того, що не можемо зробити», — запевнив він.

На цю програму виділено 0,5 млрд грн, зазначив Глава Уряду. Усі аптечні мережі зможуть брати участь у цій програмі. «Дайте якісні ціни, якісні препарати, і держава вам буде платити за це гроші», — зазначив Прем’єр-міністр.

Міністерство охорони здоров’я спільно з Секретаріатом Кабінету Міністрів України та Міністром Кабінету Міністрів напрацювали усі необхідні нормативно-правові акти, провели десятки зустрічей з усіма учасниками ринку — виробниками, імпортерами та аптечними мережами.  Фактично, усі механізми сьогодні вже є реалізовано, зазначив Глава Уряду. У цьому контексті він закликав керівництво обласних та районних державних адміністрацій забезпечити виконання цих рішень на місцях.

«Буде окреме доручення. Голови обласних державних адміністрацій, районних адміністрацій, попрацюйте з тим, щоб впровадити ці рішення на місцях. Це вже буде ваша відповідальність, щоб усі ці механізми вчасно запрацювали», — заявив він.

Також Володимир Гройсман нагадав, що 1 березня Уряд вийшов «на фінішну пряму» щодо оптимізації цін на ліки. Він зазначив, що здійснюється моніторинг щодо зниження цін на ліки, і вже є перші результати. Так, деякі аптечні мережі вже знизили ціни на препарати на 20%-70% за різними позиціями. «Це лише початок, ще система не стійка», — зазначив Глава Уряду.

«Уряд доб’ється зниження цін на ліки в Україні по трьох нозологіях», — запевнив Прем’єр-міністр.

НАШ ГРАД