В останні дні року значно посилився попит на валюту

В останні дні року значно посилився попит на валюту

долариНа міжбанківському валютному ринку продовжує спостерігатися тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів. Про це повідомляє прес-служба НБУ. Пропозиція валюти була обмежена у зв’язку з Різдвяними вихідними у США та Європі, і вже частково відновилася. Але її недостатньо, оскільки бюджетне відшкодування ПДВ, яке компанії-експортери отримали минулого та поточного тижня, стримує їх потреби у гривневій ліквідності, а отже, і продаж їх валютної виручки.

Водночас в останні дні року значно посилився попит зі сторони учасників ринку, викликаний необхідністю компаній робити платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року. Як вже неодноразово наголошувалося, на випадок, коли на валютному ринку домінують тимчасові фактори, Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та має достатньо інструментів для цього. Обсяг міжнародних резервів сьогодні становить близько 15.7 млрд. дол. США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ.

27 грудня 2016 року, Національний банк під час аукціону з продажу іноземної валюти задовольнив заявки учасників на суму 46.8 млн. дол. США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. 28 грудня, з цією ж метою Національний банк також оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до 100 млн. дол. США.

НАШ ГРАД