В грудні очікується вирок суду щодо повернення в Україну експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі»

В грудні очікується вирок суду щодо повернення в Україну експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі»

крым ласт гнездо крим5 жовтня відбулося судове засідання окружного суду міста Амстердам (Нідерланди) у справі повернення Амстердамським археологічним Музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі». Про це повідомили у прес-службі Мінкультури. Учасниками судових слухань стали три сторони — українська делегація (відповідальне представництво належить Міністерству юстиції України), представники кримських музеїв та Музей Алларда Пірсона. До складу української делегації увійшли Перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко, Перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, Генеральний директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Строкова, вчений секретар Національного музею історії України Олена Оногда, член Президії Українського комітету Міжнародної Ради музеїв (ІСОМ) Катерина Чуєва. Під час судового засідання сторони висловити свою позицію щодо повернення експонатів виставки, прокоментували озвучені сторонами твердження та озвучили офіційні заяви.

Українська сторона, посилаючись на чинне міжнародне та українське законодавство, згідно з яким всі музейні експонати, які включені до виставки, є державною частиною Музейного фонду України, наполягає на поверненні їх в Україну. Так, музейні предмети, передані для експонування на виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі», більшою частиною є знахідками, одержаними в результаті археологічних досліджень та відповідно до ст.18 Закону України «Про охорону археологічної спадщини» є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України – невід’ємної складової культурної спадщини України, що охороняється законом. Термін дії дозволу на вивезення кримських музейних експонатів закінчився 13 червня 2014 року, тому керуючись Законом України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», музейні цінності тимчасово вивезені з України і не повернуті в обумовлений угодою термін вважаються незаконно вивезеними та підлягають поверненню в Україну. Отже, під час розгляду даної судової справи необхідно керуватися положеннями Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності (1970).
«Цю справу щодо виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» не можна розглядати без політичного контексту, адже факт незаконної анексії Криму Російською Федерацією має місце і засуджений міжнародною спільнотою. Україна є і власником, і країною походження колекції археологічних знахідок-музейних предметів, щодо яких триває судовий розгляд. Наша позиція сильна, бо вона чесна, справедлива і зрозуміла, а головне, ґрунтується на нормах права, у тому числі міжнародного. Театральні вистави у суді влаштовувати Україні ні до чого. Ми сподіваємось на нідерландське правосуддя та певні щодо прийняття справедливого та правосудного рішення на користь України», — прокоментувала хід судового засідання Перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко.

Натомість представники кримських музеїв виголосили низку суперечливих тверджень, здебільшого емоційного, популістичного та надто політизованого характеру, мовляв закони, на які посилається українська сторона, є похідними від російських законів радянських часів, які не визнавали приватної власності. Тому «право оперативного управління», яким були наділені музеї, не повинно розглядатися лише як право управління артефактами, а повинно розглядатися більш широко як право, яке у будь-якому разі не може бути припинене державою Україна в односторонньому порядку. Також були висловлені сумніви щодо моральних прав України на археологічні знахідки з території Криму.

Керівництво Музею Алларда Пірсона, з метою упередження можливих повторних судових позовів, очікує винесення компетентним судом відповідного рішення щодо повернення експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» одній із сторін (це понад двох тисяч одиниць зберігання та більше п’ятисот музейних предметів).
Рішення Окружного суду в справі поверненню Амстердамським археологічним Музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» буде винесене орієнтовно 14 грудня 2016 року.

НАШ ГРАД