Впроваджується контроль за антибіотикорезистентністю

Впроваджується контроль за антибіотикорезистентністю

Для забезпечення контролю за використанням антибіотиків у ветеринарній медицині 30.12.21 наказом Мінекономіки № 1177 затверджено та 13.01.22 зареєстровано в Міністерстві юстиції:

  • порядок використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицині;
  • порядок подання звіту спеціалістами ветеринарної медицини, які застосовують для лікування тварин протимікробні ветеринарні лікарські засоби, про обсяги застосованих ними протимікробних ветеринарних лікарських засобів, повідомляє Міністерство економіки України

«Протимікробні ветеринарні лікарські засоби – антибіотики, наразі залишаються основними лікарськими засобами боротьби з бактеріальними інфекціями у ветеринарній медицині. Неконтрольоване, надмірне застосування таких ліків у тваринництві призводить до того, що проблема стійкості до протимікробних препаратів є серйозною загрозою для здоров’я людей. Для забезпечення контролю за використанням антибіотиків Мінекономіки розробило відповідний наказ, який є обов’язковим до виконання операторами ринку. Для підготовки до нового регулювання встановлено перехідний період до 21 березня 2023 року, коли наказ вступить у дію», — прокоментував заступник Міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка.

Зокрема, наказ розроблено на виконання Закону України «Про ветеринарну медицину», прийнятого Верховною Радою України 4 лютого 2021 року та Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів.

Антимікробна резистентність (АМР) – це зростаючий ризик для здоров’я громадян, світова загроза. Кількість різних резистентних (стійких до дії антибіотиків) бактерій, що передаються людині від тварин, щодня збільшується, оскільки для лікування тварин використовують фактично такі ж антибіотики, що й для лікування людей. Найбільша небезпека, що викликає розвиток протимікробної резистентності у ветеринарній медицині, це біотрансформація антибіотиків з тваринницької продукції до організму людей.