Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію

Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію

20 червня Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція). Це документ, що запроваджує міжнародний стандарт захисту жінок від усіх форм насильства, включно з домашнім та дозволяє створювати нові можливості міжнародного співробітництва для захисту громадян, повідомляє Служба Віце-прем’єр-міністра України

«Ратифікація Конвенції підтверджує відданість України запровадженню європейських стандартів та підходів до захисту прав і свобод людини. Уряд та парламент України провели велику роботу зі створення механізму протидії та попередження насильству, імплементовано необхідне законодавство. Ратифікація Конвенції закріплює цю роботу», – прокоментувала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Вона зазначила, що питання захисту прав і свобод людини займало особливе місце під час оцінки Єврокомісією готовності України до статусу кандидата в члени ЄС, і подальший прогрес у цьому напрямку має важливе значення для європейської інтеграції України.

Ратифікація Конвенції дозволить Україні стати частиною незалежного міжнародного моніторингу та отримати підтримку для посилення національних зусиль у боротьбі з насильством, а також посилить юридичні механізми для переслідування іноземних громадян, що вчинили злочини, пов’язані із насильством, не лише в Україні, але й за кордоном.

«Наразі, понад 5 млн українців, переважно жінок і дітей, виїхали до країн ЄС, тікаючи від бойових дій. Громадяни України, де б вони не були, мають відчувати, що держава турбується про них та готова захистити», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Під час підготовки проекту рішення було проведено консультації та обговорення з усіма зацікавленими сторонами для урахування можливих застережень. Окремо було проведено консультації з представниками Ради Європи та отримано лист-роз’яснення від Генерального Секретаря Ради Європи.

Стамбульська конвенція – Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яка була відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина.

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Україна у 2011 році була серед країн, які першими підписали Стамбульську конвенцію.

Ратифікація дозволить комплексно підходити до боротьби з насильством стосовно жінок, що є критично важливим в умовах широкомасштабної війни російської федерації проти України, повідомляє Міністерство соціальної політики України Конвенція визначає відповідальність держави за таргетовану протидію всім формам домашнього насильства, зокрема, фізичному, економічному, психологічному, сексуальному, включно зі зґвалтуванням, примусовим шлюбом або абортом, злочинами заради «честі» та іншими подібними злочинами, а також за захист постраждалих від насильства та покарання кривдників. При цьому, конвенція ґрунтується на принципах, що домашнє насильство не є приватною справою і вимагає спільних зусиль для подолання як від органів державної та місцевої влади, так і від громадськості.

Ратифікація Стамбульської конвенції є надзвичайно вчасним кроком, адже дає інструменти для дієвого захисту українок і українців за кордоном від домашнього насильства та насильства стосовно жінок. В умовах, коли близько 5 мільйонів людей, рятуючись від війни, перемістились за межі України, важливість міжнародної співпраці в цьому напрямку важко переоцінити.

Ратифікації Стамбульської конвенції передувала широка суспільна дискусія, в результаті якої Україна ратифікувала її із заявою, яка захищає та укріплює сімейні цінності українського суспільства.

В ній зазначено, що Україна не розглядає жодне з положень конвенції як таке, що зобов’язує її до зміни Конституції України та Сімейного кодексу України, інших законів України щодо інститутів шлюбу, сім’ї та усиновлення, або втручатись в право батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних переконань.

Відповідно до Конституції України, жодна ідеологія не визнається державою як обов’язкова і не підлягає впровадженню.

Україна застосовуватиме конвенцію відповідно до цінностей, принципів та норм, визначених Конституцією України, зокрема, щодо захисту прав людини та основних свобод, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, формування відповідального материнства та батьківства, підтримки сім’ї та охорони дитинства.

Нагадаємо, що Рада Європи нагородила журналісток НАШ ГРАД  за активне сприяння в ратифікації Стамбульської конвенції surl.li/ckrgq  

НАШ ГРАД