Безробітних киян навчатимуть ІТ-спеціальностям

Безробітних киян навчатимуть ІТ-спеціальностям

Мінекономіки спільно з Мінцифри та Державним центром зайнятості започатковують експеримент професійного навчання безробітних інформаційним технологіям. Відповідне рішення Уряд ухвалив сьогодні, 20 січня, на черговому засіданні, повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Першим містом визначено Київ, але при успішному завершенні експерименту планується його розширити й на інші міста України.

“Мінекономіки продовжує системну роботу щодо зайнятості населення та допомагає громадянам України знаходити роботу з конкурентною заробітною платою. Тепер безробітні можуть набути кваліфікацію в IT-сфері та отримати перспективну роботу. При цьому протягом навчання зберігається виплата допомоги по безробіттю”, — зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашко.

Учасниками експерименту є роботодавці з IT-бізнесу, профільні суб’єкти освітньої діяльності та зареєстровані безробітні.

Відбір навчальних закладів відбуватиметься за певними критеріями. Так, суб’єкти освітньої діяльності мають бути розташовані в межах Києва, проводити навчання у сфері консультування з питань інформатизації, або компʼютерного програмування, мати досвід освітньої діяльності не менше ніж п’ять років та відповідну матеріально-технічну базу.

Відбір кандидатів для проходження професійного навчання здійснюється на добровільній основі з числа осіб, зареєстрованих у Київському міському центрі зайнятості. Навчання не може тривати більше 6 місяців. А після його успішного завершення, роботодавець зобов’язаний працевлаштувати безробітного щонайменше на рік із встановленою заробітною платою у розмірі не менше двох мінімальних заробітних плати.

Відтепер кошти Фонду, передбачені на перепідготовку безробітних, можуть освоюватись не тільки акредитованими при Міністерстві освіти і науки України навчальними закладами, але й неформальними закладами освіти – ІТ-Академіями, ІТ-курсами та іншими, які готують кваліфікованих ІТ-спеціалістів, але не мають ліцензій, сертифікатів та акредитації, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України

Документ розроблений Мінекономіки та Державним центром зайнятості за ініціативи Мінцифри. Запропонований інструмент дозволить задовольнити частину потреби українських IT-компаній у кваліфікованих спеціалістах. А українці, які втратили роботу, навчатимуться престижних IT-спеціальностей.

Відбором закладів освіти та учасників з числа зареєстрованих безробітних для участі в експерименті займатимуться спеціально створені комісії.