АРМА передаватимуть більше арештованих активів

АРМА передаватимуть більше арештованих активів

Кабінет Міністрів України погодив та внесе на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про внесення зміни до статті 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», повідомляє Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів

Згідно із законопроектом, знижується мінімальна вартість арештованих активів, які можуть передаватися в управління АРМА, – з 200 мінімальних заробітних плат (наразі близько 1 мільйона гривень) до 200 розмірів прожиткового мінімуму (станом на сьогодні – близько 437 тисяч гривень). Це дозволить Агентству управляти більшою кількістю арештованого майна та, відповідно, збільшити доходи Державного бюджету від управління ним.

Ухвалення змін дасть змогу гармонізувати відповідні норми Спеціального закону про АРМА та Кримінального процесуального кодексу України задля усунення юридичних колізій при ухваленні судових рішень стосовно передачі Агентству арештованих активів. Крім того, зниження порогової вартості активів передбачене діючим Законом про АРМА, який зобов’язує з 2020 року розширити повноваження Агентства на активи, вартість яких менша за 200 розмірів мінімальних зарплат, а також на активи, що підлягають стягненню за цивільними позовами юридичних та фізичних осіб. Натомість сьогодні передача в АРМА активів, на які накладено арешт як захід забезпечення позову, можлива лише щодо позовів, пред’явлених в інтересах держави.

Таким чином, норми законопроекту дозволять збільшити кількість речових доказів, які можна передати в управління АРМА, що забезпечуватиме їх збереження. При цьому зменшиться навантаження на правоохоронні органи, які здійснюють досудове розслідування, оскільки меншим стане обсяг речових доказів, за зберігання яких прокурори і слідчі несуть відповідальність.

НАШ ГРАД