АРМА відзвітувало про роботу Агентства у  минулому році

АРМА відзвітувало про роботу Агентства у  минулому році

У 2019 році до АРМА передано 1240 арештованих активів, що удвічі більше, ніж роком раніше. При цьому від управління активів до державного бюджету перераховано майже 11 мільйонів гривень.

Про це під час під час публічного звіту про діяльність Агентства у минулому році повідомив т.в.о. Голови АРМА Віталій Сигидин.

За його словами, протягом вказаного періоду на депозитні рахунки АРМА в державних банках надійшло близько 170 мільйонів гривень від продажу активів на електронних торгах, понад 14 мільйонів склали нараховані на депозитні кошти проценти. Водночас на даний момент депозитний портфель АРМА, як зазначив Сигидин, перевищує 600 млн гривень.

Найважливішими нововведеннями АРМА у минулому році Сигидин назвав запуск Реєстру арештованих активів у дослідну експлуатацію, створення 6-ти територіальних управлінь АРМА та запровадження контролю за ефективністю управління активами (178 заходів контролю щодо 438 активів).

«Реєстр арештованих активів буде доопрацьовано і 100% введено у повноцінну промислову експлуатацію вже у цьому році» — запевнив Віталій Сигидин.

Крім того, у 2019 році АРМА отримало 1685 запитів від правоохоронних органів у сфері виявлення і розшуку активів,  найбільше – від поліції, прокуратури та ДФС. Загалом за час свого функціонування АРМА розшукала активів на суму понад 100 мільярдів гривень, наголосив під час виступу заступник Голови АРМА Філіп Пронін. 

Під час пресконференції були озвучені й ініціативи керівництва АРМА щодо перезавантаження системи управління арештованими активами: встановлення мінімальних платежів до бюджету від управителів, надання управителям пільг у перші місяці дії договору, створення окремого тендерного комітету для відбору управителів, запровадження функції збереження активів Агентством (сьогодні АРМА лише передає в управління або реалізує арештоване майно).

«Ми обов’язково будемо перевіряти репутацію потенційних управителів для уникнення будь-яких резонансних випадків. Для того, щоб запобігти ситуаціям на кшталт тієї, що трапилася з ТЕЦ на Львівщині, ми пропонуємо у виняткових випадках обирати спецуправителя за спрощеною процедурою за дорученням Кабміну. Крім того, за нашою ініціативою вже обговорюються зміни правил аукціонів, на яких реалізуються арештовані активи, зокрема імплементація моделі так званого голландського аукціону, який передбачає можливість покрокового зменшення ціни в разі відсутності пропозицій на торгах, і дозволить нам нарешті реалізувати активи, що не продаються тривалий час», — розповів заступник Голови АРМА Володимир Павленко.

Він також зауважив, що для розширення кола потенційних управителів та покупців арештованих активів АРМА займатиметься їх промоцією за допомогою власних ресурсів та популярних онлайн-майданчиків.

 НАШ ГРАД