Їзда велосипедом має переваги для здоров’я

Їзда велосипедом має переваги для здоров’я

Їзда велосипедом – це не просто приємне заняття. Вона сприяє покращенню здоров’я людей, захисту повітря від забруднення, скорочення кількості пробок на міських дорогах та зменшення кількості ДТП. Велосипед доступний для всіх і простий у використанні. Він допомагає жителям віддалених сільських районів дістатися шкіл, магазинів чи медичних закладів. Щоб нагадати про безперечну користь, яку цей транспортний засіб приносить планеті та її населенню, в ООН 3 червня відзначали Всесвітній день велосипеда.

Чим корисний велосипед?

Фізична активність помірної інтенсивності, така як їзда велосипедом, має значні переваги для здоров’я. Вона допомагає знизити ризик серцевих захворювань, інсульту, деяких видів раку, діабету та навіть смерті. 

Велосипеди також відіграють важливу роль у підвищенні мобільності

 населення та скорочення фінансових витрат, допомагають містам усунути зв’язок між зростанням населення та збільшенням викидів, покращити якість повітря та безпеку дорожнього руху. 

У 2022 році Генеральна Асамблея ухвалила резолюцію щодо інтеграції масового використання велосипеда в системи громадського транспорту на користь розвитку, особливо наголосивши, що велосипед є екологічним видом транспорту, який позитивно впливає на клімат.

3 червня у штаб-квартирі ООН відбувся захід, присвячений Всесвітньому дню велосипеда. Постійний представник Туркменістану при ООН Аксолтан Атаєва зазначила, що як країна-ініціатор, яка виступила з ідеєю відзначати Всесвітній день велосипеда, Туркменістан високо оцінює зусилля урядів, організацій та окремих осіб, які виступають за просування велосипедного транспорту.

Виступаючи на заході, Голова Генасамблеї ООН Денніс Френсіс та заступник голови ООН з економічних та соціальних питань Лі Цзюньхуа закликали країни вживати заходів щодо охорони та підвищення безпеки пішоходів та велосипедистів. 

Вони також зазначили, що останнім часом активізується політика популяризації велосипедів у світі. Виділяються велосипедні доріжки і відповідна інфраструктура, облаштовуються велостоянки, що охороняються, працює система прокату велосипедів. Це дозволяє розвантажити міські вулиці та покращити екологічну обстановку.

Після офіційної церемонії у штаб-квартирі ООН усі охочі змогли взяти участь у велопробігу.