Щороку на дорогах гинуть близько 1,3 мільйона людей

Щороку на дорогах гинуть близько 1,3 мільйона людей

Щороку на дорогах гинуть близько 1,3 мільйона людей і до 50 мільйонів зазнають травм. Для людей віком 5-29 років дорожньо-транспортні пригоди є основною загрозою для життя. Кожна четверта смерть у світі припадає на пішоходів та велосипедистів. Про це нагадують в ООН з нагоди Глобального тижня безпеки дорожнього руху, який стартував 15 травня, повідомляє ООН.

Глобальний план Десятиліття дій із забезпечення безпеки дорожнього руху на 2021-2030 роки має на меті знизити смертність та травматизм внаслідок ДТП на 50 відсотків до 2030 року.

«У глобальному плані наголошується, що перехід до доріг та дорожніх мереж, орієнтованих на безпеку людини, дозволить зберегти життя людей, – йдеться у заяві д-ра Ганса Клюге, голови Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я. – Необхідно насамперед враховувати інтереси тих, хто найбільш уразливий для травм: дітей та підлітків, жінок, людей з обмеженими можливостями, людей похилого віку, велосипедистів та користувачів громадського транспорту. Безпечний, надійний та екологічний транспорт може сприяти позитивним соціальним змінам у багатьох сферах життя суспільства».

У співпраці з партнерами ВООЗ щорічно проводить Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху. Цьогорічний, сьомий тиждень присвячений екологічно чистим засобам пересування: йдеться, зокрема, про необхідність більш частих піших прогулянок, їзди на велосипеді та використання громадського транспорту.

Очікується, що до 2030 року близько 70 відсотків світового населення проживатиме у містах, тож попит на громадський транспорт суттєво зросте.

«При належному забезпеченні безпеки автобуси, трамваї та приміські поїзди, які перевозять більше людей, ніж приватні автомобілі, можуть стати провідниками безпеки, інклюзивності та процвітання, – йдеться у заяві д-ра Ганса Клюге. – Ми маємо колективно скористатися цим революційним моментом, щоб переосмислити та перестарити систему транспорту заради благополуччя людей та планети, зараз і для майбутніх поколінь».

НАШ ГРАД