Число біженців у світі досягло 114 мільйонів людей

Число біженців у світі досягло 114 мільйонів людей

Число біженців у світі досягло 114 мільйонів і продовжує зростати. У червні статистика буде оновлена, і цей показник буде вищим, попередив членів Ради Безпеки Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. Він додав, що у світі не ухвалили необхідних політичних рішень для подолання цієї кризи.

Порушення гуманітарного права

Один із головних факторів, що сприяють зростанню масштабів вимушеного переселення, це порушення сторонами конфліктів основних правил ведення війни. «У мирних жителів все частіше і частіше немає іншого вибору, окрім як в жаху тікати», – наголосив Ґранді. 

Він докладно зупинився на ситуації у Газі, що призводить до вкрай трагічних наслідків місцевого населення. Верховний комісар також нагадав про мільйони сирійських біженців, стан справ у Лівані та Йорданії.

«Однак тяжке становище сирійських біженців привертає увагу лише тоді, коли з’являються інші фактори – останнім часом наплив сирійців до країн ЄС викликав шквал пропозицій про те, як вирішити проблему, у тому числі шляхом відправлення біженців назад до так званих «безпечних районів» у Сирії. », – зазначив Верховний комісар.

В ООН, за його словами, погоджуються з тим, що добровільне та безпечне повернення сирійських біженців на батьківщину є найкращим рішенням. Але сьогодні умов для цього найчастіше немає. Гранді закликав сирійський уряд та міжнародне співтовариство докласти зусиль, щоб змінити ситуацію.

Наслідки війни в Україні

Гранді розповів і про поневіряння, які зазнають біженці з М’янми, Демократичної Республіки Конго, а також зупинився на кризі, пов’язаній з війною в Україні. «Це ще один театр воєнних дій, де міжнародне гуманітарне право порушується щодня: подивіться на безперервні атаки на українську енергосистему, які завдають величезних страждань мирному населенню. Удари не шкодують вдома та іншу громадянську інфраструктуру», – наголосив доповідач.

Він зазначив, що в січні минулого року відвідав Україну і побачив, як юні харків’яни навчаються в метро, ​​бо це було єдине місце, де місцева влада могла забезпечити їм безпеку та тепло. Гранді нагадав про людей похилого віку та інших вразливих людей, які живуть поблизу лінії фронту, яким терміново потрібна гуманітарна та психологічна підтримка. «Ви продовжуєте розглядати війну в Україні як політичну та військову проблему, але ви не повинні забувати про її глибокі та руйнівні наслідки для народу України», – заявив Ґранді, звертаючись до членів Ради Безпеки ООН.

Суданці біжать до Європи 

Він також докладно описав жахи війни, що триває в Судані. «Не варто дивуватися і з того, що через рік після спалаху насильства кількість суданців, які прибувають до Європи, збільшилася на 500 відсотків, – зазначив він. — Більшість із них ніколи не хотіли покидати будинок, але жорстоке насильство змусило їх тікати. А недостатня допомога у сусідніх країнах змушує їх знову переїжджати — особливо до Північної Африки й надалі, до Європи».

Подолати розбіжності в Раді безпеки

Багаті країни, продовжив Верховний комісар, постійно переймаються тим, що вони називають «нерегулярними переміщеннями». Але при цьому ці країни, вважає Ґранді, не докладають достатніх зусиль, щоб допомогти людям, перш ніж біженці довірять свою долю торговцям людьми. Він закликав Раду безпеки подолати розбіжності та діяти, оскільки в іншому випадку, за його словами, світ чекає ще більший хаос.

НАШ ГРАД