У Бердянську відкрили Центр допомоги жінкам

У Бердянську відкрили Центр допомоги жінкам

У Бердянську відбулося відкриття Центру допомоги жінкам, постраждалим від насильства, в оновленій будівлі, яка була відремонтована та оснащена меблями й обладнанням за міжнародними стандартами. Це стало можливим  завдяки спільним зусиллям Бердянської міської ради, Міністерства соціальної політики України, Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, що діє за дорученням Уряду Німеччини, Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, повідомляє Міністерство соціальної політики України

У церемонії відкриття взяли участь заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку з офісом у Дніпрі Вольфганг Мьоссінгер, керівник проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ «Психологічна підтримка та робота з конфліктами» Александр Отто, заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Павло Замостьян, Бердянський міський голова Володимир Чепурний.

 У своєму виступі заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович  наголосила на стратегічних пріоритетах у сфері реагування на домашнє насильство і насильство за ознакою статі, які умовно об’єднали у 4П:

— попередження (формування в українському суспільстві нульової толерантності до насильства та посилення готовності протидіяти його проявам);

— послуги та захист (доступ та отримання комплексних послуг, орієнтованих на потреби постраждалих осіб, незалежно від віку та стану здоров’я,  якісна професійна підтримка)»

— притягнення до відповідальності (притягнення кривдника до передбаченої законом відповідальності та зміна моделі його поведінки);

 — політики (розбудова нової системи всеохоплюючого реагування на насильство, і кожен випадок має належну увагу залучених суб’єктів).

«Кожен з нас, і я особисто, усвідомлюю свою відповідальність за зміну поглядів, свідомості та соціальних норм у своїй країні, за формування в громадянському суспільстві довіри до держави та суб’єктів, що здійснюють заходи у зазначеній сфері. Щиро радію з того, що сьогодні разом із вами відкрила Центр допомоги жінкам, постраждалим від насильства»,– зазначила Наталія Федорович.

Притулок для постраждалих від домашнього насильства у Бердянську почав функціонувати у тимчасовому приміщенні ще у березні 2017 року як спільний проект Бердянської міської ради та міжнародних організацій. За цей час допомогу в ньому отримали 74 жінки та 89 дітей.

У таких центрах надають комплексну допомогу жінкам, які зіткнулися з проблемою та потребують безпечного місця перебування, де можна отримати необхідну психологічну, соціальну та правову підтримку аби відновити внутрішні ресурси і прийняти рішення щодо подальшого життя.

НАШ ГРАД