Тренерам дитячих спортивних шкіл збільшать зарплату до 70%

Тренерам дитячих спортивних шкіл збільшать зарплату до 70%

Кабінет Міністрів України схвалив рішення про збільшення з 1 січня 2020 року заробітних плат тренерам дитячих і юнацьких спортивних шкіл на 20-70%. Такий крок є складовою загальної урядової політики зростання доходів освітян і вирівняння диспропорцій в оплаті праці вчителів загальноосвітніх шкіл та вихователів і спортивних наставників. Окрім того, він створює підґрунтя для реалізації іншого напрямку роботи – розвитку дитячого спорту, в тому числі шляхом розбудови мережі спортивних шкіл, басейнів, комплексів та пришкільних спортивних майданчиків, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Раніше Глава Уряду відзначав, що заплановане зростання зарплат стане підтримкою передусім для молодих фахівців. «Це буде справедливо і достойно», – відзначав Прем’єр-міністр.

Уряд також схвалив рішення про збільшення стипендій для видатних і перспективних спортсменів, про запуск центру олімпійської підготовки по стрибках у воду, а також про розвиток матеріально-технічної бази для параолімпійського спорту.

Постанова КМУ «Про деякі питання оплати праці працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл», розроблена Мінмолодьспорту, передбачає зростання заробітної плати тренерів-викладачів ДЮСШ до 70%, повідомляє Міністерство молоді та спорту України

«Заробітна платня тренерів-викладачів ДЮСШ збільшиться від 20 до 70% завдяки додатковому коефіцієнту від 1,7 до 1,2 до посадового окладу. Я дуже щасливий, що ми змогли, якщо не прибрати, то зменшити різницю між зарплатнею вчителів фізкультури у школі і зарплатнею тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл», – наголосив Міністр молоді та спорту Ігор Жданов під час засідання.

Важливо, що підвищення, передбачене нормативним актом, відтепер залежатиме не від місця  роботи тренерів-викладачів, а підвищуватиметься залежно від наявної категорії, яка встановлюється ним за результатами  їх роботи безпосередньо зі спортсменами.

Таким чином, реалізація вище зазначеного документа дозволить виправити диспропорції між  діючою оплатою праці вчителів та тренерів-викладачів, які є учасниками навчального та виховного процесу, і буде черговим кроком Уряду для забезпечення гідної оплати праці працівникам сфери фізичної культури і спорту. Окрім того, це не лише сприятиме збереженню тренерсько-викладацького складу, а й залученню на посади тренерів-викладачів молодих спеціалістів, які внаслідок низької заробітної плати змушені працювати не за отриманою у вищих закладах спеціальністю.

Наразі  стипендія для переможця Олімпіади становить 15 тисяч гривень, для чемпіона світу – 12, то, відповідно до проекту Указу, вона становитиме 16 і 13 прожиткових мінімумів.

Чемпіони Європи претендуватимуть на стипендію у розмірі 9 прожиткових мінімумів, 8 і 7 за друге та третє місця. Тренери отримуватимуть 50% від розміру стипендії своїх спортсменів.

«Підтримка не тільки досвідчених, але й молодих спортсменів – це додаткові стимули і перспектива розвитку різних видів спорту, нові досягнення, запобігання відтоку перспективної молоді за кордон», – підкреслив урядовець.

Встановлюються й нові категорії стипендій Президента – для молодих і перспективних спортсменів, які вже зараз демонструють чудові результати на міжнародних змаганнях.  Спортсмени, які  посіли 1-3 місця на чемпіонатах світу у найближчій до дорослих віковій групі, мають отримувати від 8 до 6 прожиткових мінімумів (це від 19 до 13 тис. грн на сьогодні), чемпіонатах Європи – від 6 до 4 прожиткових мінімумів. Для переможців і призерів Юнацьких Олімпійських ігор, чемпіонатів світу або Європи серед юніорів (юніорок) – 3 прожиткові мінімуми.