Суттєво зміниться проектування пологових будинків

Суттєво зміниться проектування пологових будинків

У проект нових державних будівельних норм щодо закладів охорони здоров’я пропонується внести низку важливих змін для проектування сучасних пологових будинків. Зокрема, пропонується проектувати лікарняні палати з розрахунку на одну маму (вагітну) з новонародженою дитиною.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

“Сьогодні у більшості пологових будинків, якщо це не приватні заклади, новоспечені мами з новонародженими розміщуються і по 2-3, а то й по 4 людини в палаті. Це дискомфортно. Ми маємо створювати належні комфортні умови для кожного. Тому зараз оновлюємо чинні будівельні норми щодо проектування медичних закладів і пропонуємо проектувати окремі палати в пологових будинках. Щоб там також обов’язково був душ та туалет, — зазначив він.

 Мінрегіон також пропонував ввести низку змін у будівельні норми для проектування дитячих лікарень з сучасними окремими палатами для одночасного перебування дитини з батьками. Це комфорт маленьких пацієнтів та спокій їх батьків, які зможуть бути поряд зі своєю дитиною.

ДБН В.2.2-10-2001 “Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я” поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих будинків і споруд усіх типів закладів охорони здоров’я незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, а також приміщень медичного призначення, вбудованих чи таких, що входять до складу інших типів будинків.

У проекті нових ДБН пропонується переглянути вимоги щодо:

  • місткості лікарняних палат — як звичайних, так і для батьків з дітьми або мам та новонароджених;
  • комфорту в палатах та забезпеченості їх санітарними кімнатами;
  • спеціального обладнання для палат;
  • інклюзивності медичних закладів;
  • проектування службових приміщень для персоналу;
  • влаштування публічного простору лікарень: вимоги до проектування холів, рецепції, приймального відділення, кафе, аптеки, місць для дитячих візків, зони очікування;
  • рекуперації та вентиляції.

Проект нових ДБН розробляються за активної участі Міністерства охорони здоров’я України, фахівців галузі, експертів та громадськості.