Стартує проект: захист прав жінок і дітей – протидія домашньому насильству «Я МАЮ ПРАВО!»

Стартує проект: захист прав жінок і дітей – протидія домашньому насильству «Я МАЮ ПРАВО!»

У рамках загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» стартує новий пріоритетний напрямок: захист прав жінок і дітей – протидія домашньому насильству. З метою повної імплементації нового законодавства про протидію домашньому насильству Міністерством соціальної політики України як національним координатором в цих питаннях було започатковано міжвідомчу співпрацю щодо захисту прав дітей і жінок, повідомляє Міністерство юстиції України

Міністерство юстиції активно долучилось до міжвідомчої співпраці з Міністерством соціальної політики, Національною поліцією, Фондом народонаселення ООН та іншими організаціями. Питанням захисту прав жінок та дітей, зокрема, опікуватиметься система безоплатної правової допомоги.

Заступник Міністра соціальної політики Наталя Федорович зазначила, що за статистикою менше 23% постраждалих від домашнього насильства звертаються за допомогою. За експертними оцінками, щороку сотні жінок в Україні гинуть через такого роду знущання.

У ході робочої зустрічі були визначені основні напрямки співпраці відомств щодо протидії домашньому насильству в рамках реалізації Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Адже нині ще не всі новели документа імплементовані, або імплементовані в неповному обсязі.

Народний депутат Ірина Луценко зауважила: «Верховна Рада зробила великий крок, прийнявши законопроекти, спрямовані на протидію і запобіганню домашньому насильству. Але для їхньої реалізації потрібна взаємодія багатьох міністерств і відомств – Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції, Національної поліції, Міністерства науки і освіти, Міністерства здоров’я, судів, прокуратури, місцевої влади. Лише спільними діями ми можемо досягти результату, подолавши цю давню замовчувану проблему».

Учасники дійшли згоди щодо важливості інформування населення про положення закону. Саме тому в рамках проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» буде проводитись масштабна інформаційна кампанія, яка охопить міста та найвіддаленіші населені пункти по всій Україні.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк підкреслив важливість останніх законодавчих змін щодо розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Він зазначив: «Сьогодні ми побороли замовчування «незручної» проблеми, яка, на жаль, присутня в нашому житті — насильства у сім’ї та ґендерно зумовленого насильства. Ми не можемо викреслити сумних цифр у статистиці, але нарешті зможемо надати повноцінну правову підтримку таким постраждалим. Для нас важливо долучитися до формування ґендерної чутливості і ґендерної культури у суспільстві, нетолерантності до насильства».

Для запровадження дійсно дієвого механізму захисту прав буде проводитися навчання адвокатів системи безоплатної правової допомоги, налагодження роботи мобільних бригад, поширення методичних матеріалів. Система безоплатної правової допомоги забезпечуватиме захист потерпілих в результаті домашнього насильства. Для цього в центрах є спеціальні кімнати для конфіденційного спілкування.

З метою координації та моніторингу результатів роботи робоча група проводитиме регулярні засідання.

Ми покладаємо великі надії на започатковану співпрацю, адже вона має на меті зменшити кількість випадків домашнього насильства в Україні та сформувати нульову толерантність у суспільстві до цього небезпечного явища.

   НАШ ГРАД