Слухання Міжнародного трибуналу з морського права у справі щодо українських моряків

Слухання Міжнародного трибуналу з морського права у справі щодо українських моряків

Гамбурзі пройшли усні слухання  Міжнародного трибуналу з морського права у справі щодо імунітетів трьох військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених Російською Федерацією 25 листопада 2018 року в Чорному морі, повідомляє Міністерство закордонних справ України

Під час слухань Агент України, заступник Міністра закордонних справ  Олена Зеркаль представила позицію щодо запиту про застосування тимчасових заходів, який було направлено до Міжнародного трибуналу з морського права 15 квітня 2019 року.

Від імені України також виступали: Професор Жан-Марк Тювенін (Університет Paris-Nanterre); Професор Альфред Соoнс (Університет м. Утрехт); Марні Чік та Джонатан Гімблет, партнери юридичної компанії Covington and Burling LLP.

До складу делегації увійшли експерти з міжнародного права Міністерства закордонних справ, Військово-Морських сил ЗСУ та адвокати, що представляють українських моряків під час незаконних судових засідань в Москві.

Делегація звернулася до Міжнародного трибуналу з вимогою зобов’язати Російську Федерацію негайно звільнити три українських військово-морських судна та 24 військовослужбовців, незаконно захоплених та утримуваних Російською Федерацією.

Російська Федерація відмовилась брати участь у слуханнях. Неучасть сторони у справі не має наслідком зупинення судових процедур чи звільнення від обов’язку виконувати рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

Публічні слухання у Гамбурзі доповнили комплекс політико-дипломатичних зусиль МЗС України, що мають на меті звільнення, повернення під контроль України кораблів, а також звільнення та безперешкодне повернення в Україну двадцяти чотирьох членів екіпажу цих кораблів.

Згідно з усталеною практикою рішення Міжнародного трибуналу з морського права може бути ухвалено протягом найближчих 2-3 тижнів.

Виступ заступника Міністра закордонних справ України Олени Зеркаль у Міжнародному трибуналі з морського права /за посиланням/.