Посилять кримінальну відповідальність за катування

Посилять кримінальну відповідальність за катування

Уряд підтримав підготовлений Мін’юстом законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування». Про це повідомив заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

«Цей законопроект розроблений з метою приведення положень Кримінального кодексу України у відповідність до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання», – зазначив Олександр Банчук.

За його словами, катуванням запропоновано вважати будь-яку умисну дію, спрямовану на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинену з метою примусити  її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі. У тому числі – отримати інформацію чи зізнання.

Також проект Закону передбачає посилення відповідальності у виді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років у разі вчинення катування представником держави, у тому числі іноземної.

«До цих категорій осіб не застосовуватиметься звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності та звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку», – наголосив заступник Міністра юстиції.

Представниками держави, згідно із законопроектом, визначаються службові особи, а також особи чи група осіб, які діють з підбурювання, з відома або мовчазної згоди держави.

Представниками іноземної держави визначаються особи, які:

·       діють як державні службовці іноземної держави або проходять військову службу у збройних силах, органах поліції, органах державної безпеки, розвідувальних органах;

·       займають посади в зазначених або будь-яких інших державних органах чи органах місцевого самоврядування іноземної держави, утворених відповідно до її законодавства;

·       діють за наказом таких осіб, а також представників іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України.