Науковці працюють над енергокультурами для заміщення газу

Науковці працюють над енергокультурами для заміщення газу

Економічний ефект і стимули використання енергокультур при виробництві енергії обговорив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із директором Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Валерієм Гейцем, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

«Україна має близько 4 млн га малородючих земель, які можна із користю задіяти саме для вирощування енергетичних культур», — підкреслив Сергій Савчук.

За підрахунками експертів, при використанні енергокультур із 1 млн га та середній їхній врожайності 11,5 млн тонн/рік потенційно можна заміщувати в еквіваленті близько 5 млрд м3 газу на рік.

Тобто, задіявши весь потенціал вирощування енергокультур, обсяг заміщення газу може сягнути в еквіваленті близько 20 млрд м3 на рік, що дорівнює 2/3 газових потреб України.

Такі проекти вже реалізуються, зокрема, у Волинській, Львівській, Житомирській та Хмельницькій областях. Наприклад, на 1700 га вітчизняна компанія збирає в середньому близько 34 тис. тонн врожаю енергокультур на рік. Потім сировину постачають на твердопаливні котельні для генерації тепла.

Якщо встановлювати котельні на біомасі та використовувати місцеву сировину, то можна створити цілий енергетичний кластер, який дозволить:

· забезпечити громаду необхідною енергією;

· залучити в обіг малопродуктивні землі;

· заощадити кошти на закупівлі газу;

· підвищити зайнятість населення.

Окрім безперечних переваг використання енергокультур сторони обговорили деталі підготовки і впровадження таких проектів. Зокрема, при вирощуванні енергокультур повернення інвестицій відбувається тільки після третього року реалізації проекту.

Щоб зацікавити інвесторів вкладати кошти у такі проекти, потрібно передбачити механізми підтримки на державному та місцевому рівнях.

Отже, сторони дійшли згоди провести фінансово-економічні розрахунки для розробки механізмів стимулювання вирощування енергокультур.

НАШ ГРАД