МОЗ про самолікування

МОЗ про самолікування

Ситуація, в якій люди витрачають шалені гроші на ліки (зокрема на ліки без доведеної ефективності), є неприйнятною. МОЗ вже розпочало системні зміни в цьому напрямку. Серед них:

  • Запроваджено Національний перелік лікарських засобів — список з 427 ліків, які медзаклади зобов’язані закуповувати на 100%. Там немає ліків з недоведеною ефективністю, лише якісні та безпечні препарати від поширених та найважчих хвороб.
  • Введено міжнародні настанови лікування в медичну систему. Щоби українські лікарі послуговувались міжнародними рекомендаціями та виписували пацієнтам лише дієві та ефективні препарати.
  • Розроблено законопроект, що обмежує рекламу лікарських засобів. Він має встановити чіткий контроль за змістом реклами ліків та допомогти уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості.
  • Запроваджено електронну систему охорони здоров’я. Система дозволить зберігати всі виписані рецепти та перевіряти, чи були серед них фуфломіцини. Лікар не зможе виписати пацієнту рецепт на непотрібні ліки, наприклад, антибіотики — система просто не дозволить цього зробити.
  • МОЗ України веде постійну просвітницьку роботу, в тому числі стосовно лікарських засобів — гомеопатіїБАДівфітотерапіїпідробні ліки тощо.

При цьому МОЗ закликає громадян не призначати собі ліки самостійно. Консультуватися зі своїм лікарем, а не шукати поради, до прикладу, у фармацевтів чи просто в інтернеті. Лікар, що послуговується міжнародними протоколами, не випише та не порадить купувати фуфломіцини чи будь-які інші недієві препарати. А самостійно натрапити на такі “ліки” дуже легко.

Про те, як регулюються ціни на ліки в аптеках та які є механізми регулювання цін на ліки читайте на сайтіМОЗ.