Кількість госпіталізованих з COVID-19 зросла на 60%

Кількість госпіталізованих з COVID-19 зросла на 60%

Эпидемия «испанки» в 1918\19 гг

Національна служба здоров’я України виплатила за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього у квітні-липні майже 3,5 млрд грн.

За квітень-серпень до медзакладів було госпіталізовано 48292 пацієнти з коронавірусною хворобою, з них близько 17% пацієнтів отримали медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії, повідомляє Національна служба здоров’я України

У серпні, порівняно з липнем, також на 60% зросла кількість госпіталізованих пацієнтів з коронавірусною хворобою: у серпні захворіли 53 тисячі людей, водночас у липні – 28 тисяч.

Найбільша завантаженість ліжок для пацієнтів з COVID-19 була в лікарнях Одеської, Закарпатської, Львівської областей. Водночас у всіх регіонах є достатня кількість місць для лікування пацієнтів з COVID-19.

Частка пацієнтів серед госпіталізованих з діагнозом COVID-19, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається стабільною і складає близько 16%. Хочемо наголосити, у світі, зазвичай, інтенсивної терапії потребують близько 25% госпіталізованих пацієнтів.

Лікування пацієнтів з COVID-19 в Україні у медичних закладах в стаціонарних умовах є безоплатним для них. В тариф на оплату послуг медзакладів, які надають стаціонарну медичну допомогу таким пацієнтам, включено всі лікарські засоби та медичні вироби, необхідні для лікування як в умовах терапевтичних/інфекційних відділень, так і в умовах інтенсивної терапії.

Вкотре наголошуємо, перше, що потрібно зробити пацієнту в разі виникнення у нього симптомів COVID-19 — зателефонувати своєму лікарю, з яким він підписав декларацію. І далі дотримуватись рекомендацій свого лікаря.

Якщо необхідно, лікар направить до пацієнта додому мобільну бригаду для взяття зразків для тестування, та, в разі підтвердження коронавірусної хвороби, надасть рекомендації щодо лікування вдома або порадить звернутись до лікарні.

Якщо пацієнт не має свого лікаря, або його лікар відмовив у виклику мобільної бригади попри наявність у пацієнта симптомів, йому необхідно зателефонувати на регіональну телефонну «гарячу лінію» з питань COVID. Тоді бригаду викличе диспетчер обласної «гарячої лінії». Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ та на сайті: https://covid19.gov.ua/ .

Якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура) — він має телефонувати до «швидкої». І далі вже бригада екстреної меддопомоги оцінюватиме стан здоров’я пацієнта та визначатиметься щодо необхідності його госпіталізації.

Станом на сьогодні НСЗУ законтрактувала для надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього: 25 центрів екстреної медичної допомоги, 260 медзакладів для надання пацієнтам допомоги в стаціонарних умовах і 935 медзакладів, в яких утворено мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19. В цих закладах працює майже 1600 мобільних бригад.

Виплати від НСЗУ також отримали 144 медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації.

Тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють з такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу.

Станом на сьогодні НСЗУ виплатила майже 3,5 млрд грн за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього у квітні-липні.

НАШ ГРАД