Зарплата контрактника становитиме – 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,9 тис. грн

Зарплата контрактника становитиме – 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,9 тис. грн

Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» Міністерству оборони України передбачено видатки для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗС України у сумі 49,6 млрд грн. Про це повідомив під час брифінгу начальник управління організаційного та соціальних виплат Департаменту фінансів Міністерства оборони України В’ячеслав Салахов.

«Порівняно з 2018 роком фонд грошового забезпечення на 2019 рік збільшено на 15,2 млрд грн або на 41 %. Це дозволить виконати завдання Глави держави щодо збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовців не менш ніж на 30 %», – наголосив В’ячеслав Салахов.

За його словами, підвищення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців буде здійснено за рахунок збільшення його додаткових видів, зокрема, надбавки за особливості проходження служби та щомісячної винагороди (премії).

Як підкреслив В’ячеслав Салахов, у 2019 році, відповідно до рішення Міністра оборони України, встановлено мінімальний розмір надбавки за особливості проходження служби 65 % від посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років усім категоріям особового складу. Окремим категоріям військовослужбовців, в залежності від особливостей проходження ними військової служби, розмір зазначеної надбавки збільшується до 100 відсотків.

«Це такі категорії військовослужбовців, як, наприклад, лікарі, механіки-водії танків, гаубичних самохідно-артилерійських установок, БМП, наземні авіаційні спеціалісти, плавсклад, десантники, спецпризначенці, льотчики та інші», – зазначив він.

Начальник управління організаційного та соціальних виплат Департаменту фінансів Міністерства оборони України акцентував увагу, що у цьому році, враховуючи високий ризик для життя та підвищений рівень психологічно-емоційного та фізичного навантаження, зумовлені умовами проходження служби, також збільшено розмір щомісячної премії військовослужбовців, які проходять службу у військових частинах Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, морській піхоті, у складі екіпажів надводних кораблів (суден, катерів). Водночас, підвищення не стосуватиметься військовослужбовців, які проходять службу на посадах в штабах зазначених військових угрупувань та підрозділах забезпечення.

Оскільки, відповідно до чинних правил нарахування грошового забезпечення, його виплата здійснюється в поточному місяці за минулий, відповідні виплати у збільшеному розмірі за січень 2019 року військовослужбовці отримають вже в лютому 2019 року. Відповідно грошове забезпечення в збільшених розмірах за грудень 2019 року військовослужбовці отримають в січні 2020 року. Тобто усі військові отримають за повний 2019 рік 12 збільшених розмірів грошового забезпечення. На цьому сьогодні, 9 січня, наголосив під час брифінгу начальник управління організаційного та соціальних виплат Департаменту фінансів Міністерства оборони України В’ячеслав Салахов.

За його словами, для прикладу, середній розмір грошового забезпечення в 2019 році контрактника Сухопутних військ становитиме – 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,9 тис. грн.

Представник Департаменту фінансів Міноборони наголосив, що оборонне відомство й надалі продовжуватиме роботу з вдосконалення та спрощення (прозорості) системи грошового забезпечення військовослужбовців відповідно до досвіду армій провідних країн світу.

«Пріоритетом нашої діяльності в цьому напрямі завжди є створення умов, за яких розмір грошового забезпечення військовослужбовця буде залежати від якості та складності їхніх завдань та професійних якостей. Саме зараз Департаментом фінансів спільно з Генеральним штабом, відповідно до доручення Міністра оборони України, вже опрацьовуються питання щодо зміни механізму отримання (підтвердження) класності військовослужбовцями та збільшення виплат за класну кваліфікацію; збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовцям строкової служби (в розмірі від мінімального прожиткового мінімуму і вище) та зміни системи виплати грошового забезпечення курсантам із числа цивільної молоді, а саме перехід на систему виплати грошового забезпечення як військовослужбовцям за контрактом», – підкреслив В’ячеслав Салахов.

Як він додав, у цьому році передбачається забезпечення виплати винагороди за участь в операції Об’єднаних сил в розмірах: 10 тис. грн за місяць – на 1-й лінії оборони на глибину ротних опорних пунктів та 4,5 тис. грн за місяць – в інших районах проведення ООС.

«Крім того, забезпечити виплату одноразових додаткових видів грошового забезпечення (допомоги на оздоровлення, при звільненні, за підписання першого контракту тощо) у розмірах, передбачених чинними нормативними документами. Також буде проведено індексацію доходів військовослужбовців в розмірах, передбачених чинними нормативними документами, та збережено збільшені розміри виплат військовослужбовцям (порівняно з іншими військовослужбовцями) за окремими посадами, щодо яких у 2018 році були прийняті відповідні рішення (спецпризначенці, льотчики, снайпери тощо)», – повідомив В’ячеслав Салахов.